26/04/2024

Безброй загадъчни съвършени каменни кълба са пръснати на остров Чамп (снимки)

Едно от най-загадъчните места на нашата планета е остров Чамп в архипелага Земята на Франц Йосиф. В центъра му е остров Чамп.

Външно той по нищо не се отличава от кое да е парче суша в Северния ледовит океан. Обикновени арктически пейзажи, беден растителен и животински свят, разцепени скали, мощни ветрове и непоносим студ.
Тук не живеят хора, няма постройки и затова островът с пълно основание се нарича необитаем.

Периодично Чамп се посещава от рибари, синоптици и изследователи благодарение на трасето на Северния морски път. След 2001 г. обаче до него се организират туристически пътешествия.

Названието си островът получава от името на ръководителя на една от арктическите експедиции – Уилям Шамп. Той организирал издирване на изчезналия в полярни води американски бизнесмен Зиглер. Така през 1904 г. експедицията спряла до този остров.

Островът освен че е каменист, е и с много стръмни склонове. Има няколко скалисти върха, от които към океана се стичат ледници. Почти в средата на острова има равно плато от което се открива красив хоризонт и ландшафт.

„Кълба за развлечение на боговете“

Напоследък всяка експедиция до остров Чамп се организира заради наличието там на огромни кълба (сфери)с необясним произход. Тези каменни сферолити (това е научното название на каменните кълба) вече са се превърнали във визитна картичка на острова. Произходът им и досега си остава напълно неясен.

Остров Чамп е осеян с безброй странни кръгли камъни с различен диаметър – от размер на малки топчици за пинг-понг до гигантски с диаметър над 3 метра. Най-много каменни кълба са съсредоточени именно около гигантската сфера. Практически не се откриват в центъра на острова.

Удивителното е, че камъните имат абсолютно идеална сферична форма и очевидно не са от вулканичен произход. Съставът им е от плътно пресован пясъчник (споена седиментна скала). Кълбата или просто си лежат на повърхността на земята, или леко са вкопани в нея. Сферолитите имат ядро от органичен произход – например останки от молюски или зъби на акули, около които е станало сферичното наслояване на пясъчника.

Въпросът откъде са се взели тези сферолити и досега си остава открит. Има много теории за възникването им. Като се започне от оформянето им от вълните и се стигне до някаква дейност на извънземни.

Всеки геолог, попаднал на този остров излиза със своя теория за произхода на каменните кълба, но нито една от тях така и не е била научно обоснована и доказана. Всички обаче си приличат в едно – признават, че намеса на човек тук няма. А легендарният създадетл на теорията за палеоконтакти Ерих фон Деникен твърди, че това са топки, с които са си играли боговете.

Но има една арктическа теория, която дава повече отговори на повече въпроси. Според нея преди хиляди години Арктика е имала съвършено различен климат и на нейната територия е съществувала особена високо развита цивилизация. Останките от тази цивилизация може би се крият на дъното на ледения океан, а каменните сфери са останки от техни инженерно-технически съоръжения или консумативи. Но предназначението на тези инженерно-технически съоръжения не е изяснено.

Така или иначе от какво или кого са разхвърляни тези каменни кълба из остров Чамп науката засега не дава отговор. Този остров може завинаги да си остане загадка не само за обикновените хора, на и за научната общност.

Арктическият остров не е единственият, на който се намират такива впечатляващи съвършени каменни сфери. Каменни топки, някои от които достигат до 16 т. са намерени в Коста Рика, в Мексико, в Гватемала. Намерени са и съвсем близо до нас – в Босна от Самир Османагич.

Османагич до едно от каменните кълба в Босна (горе) и в Коста Рика – долу

Удивителни са и растящите и размножаващи се камъни в Румъния – вижте подробности с видео ТУК.

proboating.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *