28/03/2024

Френски природозащитници нападнаха и изкорениха ГМО лозя

ГМО лозя в Източна Франция унищожиха до корен природозащитници от страната, съобщи вестник Гардиън. Това е вторията подобна акция в рамките на една година, уточнява вестникът, който цитира френския ежедневник Льо Монд.

Активистите от организацията Косачите доброволци (Faucheurs Volontaires), е изкоренила опитни насаждания, отглеждани в изследователския център на Френския институт за земеделски изследвания (INRA) в Източна Франция, пояснява Днвеник.

През септември 2009 г. един-единствен активист унищожи 70 лози на същото място. Генетично модифицираната царевица, която беше основна цел на активистите, вече не се отглежда във Франция и затова сега те са се насочили своята дейност към лозята.

Заговорът беше осуетен. Изпитанията са първата стъпка от процеса за налагане на ГМО култури, които в момента не са разрешени и не са желани от потребителите и фермерите. И всичко това се случва с одобрението на Европейската комисия, се казва в изявление на Косачите доброволци.

Властите във Франция осъдиха това /според тях/ с нищо непровокираното разрушение“.  Ресорни министри са шокирани от този скандален вандалски акт срещу проучвания, които включват взаимодействие между учени, професионални земеделски организации, местните власти, а също и природозащитни неправителствени организации.

Опитите нямяха за цел производство, а научни изследвания, коментира Фредерик Бах, председател на асоциацията на винопроизводителите в областта Елзас.

Лозарите и винопроизводителите във Франция са разделени на два лагера в оценката си за изкореняването на генно модифицираните лози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *