19/03/2024

„Шпигел“: Управлението на Борисов няма общо с върховенство на закона

Загадъчно е как Европейската комисия стигна до положителна оценка за България в доклада за Механизма за сътрудничество и проверка и за пръв път обеща евентуалното му прекратяване за страната. Във всеки случай реалността в България е много различна и стилът на управление на премиера няма нищо общо с върховенство на закона.

Това пише германското списание „Шпигел“ в статията „Дъното на ЕС“, в която се обяснява, че Брюксел се кани да премахне един от последните инструменти на ЕС за оказване на натиск за реформи в страната.

През октомври тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че екипът му ще обмисли спиране на мониторинга. Но решението бе оставено в ръцете на комисията на Урсула фон дер Лайен, а вече почти три месеца то не е взето.

Еврокомисията единствена решава как да постъпи, но се съобразява с мнението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Евродепутатите се съгласиха със спирането на мониторинга, но при условие че той бъде заменен веднага от нов и всеобхватен европейски механизъм за върховенство на закона, по който Фон дер Лайен още работи. Според източници на „Капитал“ поне 7-8 държави – и най-вероятно Германия, Франция и Холандия сред тях – са били против спирането на наблюдението за България и продължаването му само за Румъния вече 12 години, откакто двете страни са членки на ЕС.

Двете лица на Бате Бойко

„Шпигел“: Управлението на Борисов няма общо с върховенство на закона

„Премиерът Бойко Борисов е силният човек в България повече от 10 години. На пръв поглед тя е умерено консервативна и проевропейска във външната политика. Българинът избягва конфронтация с Брюксел и устни нападки срещу ЕС, каквито отправя Виктор Орбан. Но вътре в страната Бате Бойко – бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява с твърда ръка“, пише авторът Кено Ферсек.

„Той се представя като добър и приятелски настроен началник и често говори като човек от народа. За него е важно да не изглежда като автократ. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона“, допълва журналистът, пишещ изключително за политика и икономика в страните от Източна Европа.

„Законът е това, което Борисов каже или нареди, често само по телефона или със SMS.“

„Цацаров е близък с Пеевски“

Страната от години е на дъното в Европа по корупция и свобода на медиите и не без основание, пише още „Шпигел“. Изданието разказва на читателите си подробности около т.нар. „Апартаментгейт“, оставките и бързото – само за броени седмици, заключение на специалната комисия на Пламен Георгиев, че нарушения няма.

„В началото на декември Сотир Цацаров стана – след 7 години като главен прокурор – председател на комисията за борба с корупцията. Но мандатът му е белязан от няколко скандала и нито един голям корупционен случай в България, приключен от институцията му по правно удовлетворителен начин. Сред тях например е банкрутът на търговската банка КТБ на фона на война между български олигарси.“

Кено Ферсек припомня, че рухването на КТБ е било най-тежката банкова криза за страната от средата на 90-те години и е струвало на данъкоплатците почти 2 млрд. евро. „Цацаров поддържа близки отношения с един от основните участници в банкрутирането на КТБ – Делян Пеевски, който не само е един от най-влиятелните медийни предприемачи, но и също така изключително спорен политик.“

Когато разказва за случая с журналистката от БНР Силвия Великова, критикувала предлагането на Иван Гешев за главен прокурор, статията посочва, че „между другото той е пряко отговорен за забавеното изясняване на обстоятелствата около фалита на КТБ“.

Олигарси си поделиха медийния пазар

„Случаите на корупция от политици и бизнесмени, близки до правителството, са изключително редки. В страната почти не са останали независими медии, а журналисти рискуват работата си, ако изразят недоволство“, разказва още авторът.

Корумпирани български политици, бизнесмени и служители в администрацията няма от какво особено да се притесняват, тъй като медийният пазар е почти напълно поделен между олигарси, контролиращи политически партии или близки до тях, се казва още в статията.

Като пример е посочено придобиването на най-голямата медийна група „Нова броудкастинг груп“ от братята Домусчиеви – „двама от най-богатите българи, близки до Борисов и партията му ГЕРБ“. Сделката е спорна, тъй като Комисията за защита на конкуренцията преди това отказа на чеха Петер Келнер да купи групата, казва още Ферсек.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *