02/06/2023

„Шпигел“: Управлението на Борисов няма общо с върховенство на закона

Загадъчно е как Европейската комисия стигна до положителна оценка за България в доклада за Механизма за сътрудничество и проверка и за пръв път обеща евентуалното му прекратяване за страната. Във всеки случай реалността в България е много различна и стилът на управление на премиера няма нищо общо с върховенство на закона.

Това пише германското списание „Шпигел“ в статията „Дъното на ЕС“, в която се обяснява, че Брюксел се кани да премахне един от последните инструменти на ЕС за оказване на натиск за реформи в страната.

През октомври тогавашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че екипът му ще обмисли спиране на мониторинга. Но решението бе оставено в ръцете на комисията на Урсула фон дер Лайен, а вече почти три месеца то не е взето.

Еврокомисията единствена решава как да постъпи, но се съобразява с мнението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Евродепутатите се съгласиха със спирането на мониторинга, но при условие че той бъде заменен веднага от нов и всеобхватен европейски механизъм за върховенство на закона, по който Фон дер Лайен още работи. Според източници на „Капитал“ поне 7-8 държави – и най-вероятно Германия, Франция и Холандия сред тях – са били против спирането на наблюдението за България и продължаването му само за Румъния вече 12 години, откакто двете страни са членки на ЕС.

Двете лица на Бате Бойко

„Шпигел“: Управлението на Борисов няма общо с върховенство на закона

„Премиерът Бойко Борисов е силният човек в България повече от 10 години. На пръв поглед тя е умерено консервативна и проевропейска във външната политика. Българинът избягва конфронтация с Брюксел и устни нападки срещу ЕС, каквито отправя Виктор Орбан. Но вътре в страната Бате Бойко – бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява с твърда ръка“, пише авторът Кено Ферсек.

„Той се представя като добър и приятелски настроен началник и често говори като човек от народа. За него е важно да не изглежда като автократ. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона“, допълва журналистът, пишещ изключително за политика и икономика в страните от Източна Европа.

„Законът е това, което Борисов каже или нареди, често само по телефона или със SMS.“

„Цацаров е близък с Пеевски“

Страната от години е на дъното в Европа по корупция и свобода на медиите и не без основание, пише още „Шпигел“. Изданието разказва на читателите си подробности около т.нар. „Апартаментгейт“, оставките и бързото – само за броени седмици, заключение на специалната комисия на Пламен Георгиев, че нарушения няма.

„В началото на декември Сотир Цацаров стана – след 7 години като главен прокурор – председател на комисията за борба с корупцията. Но мандатът му е белязан от няколко скандала и нито един голям корупционен случай в България, приключен от институцията му по правно удовлетворителен начин. Сред тях например е банкрутът на търговската банка КТБ на фона на война между български олигарси.“

Кено Ферсек припомня, че рухването на КТБ е било най-тежката банкова криза за страната от средата на 90-те години и е струвало на данъкоплатците почти 2 млрд. евро. „Цацаров поддържа близки отношения с един от основните участници в банкрутирането на КТБ – Делян Пеевски, който не само е един от най-влиятелните медийни предприемачи, но и също така изключително спорен политик.“

Когато разказва за случая с журналистката от БНР Силвия Великова, критикувала предлагането на Иван Гешев за главен прокурор, статията посочва, че „между другото той е пряко отговорен за забавеното изясняване на обстоятелствата около фалита на КТБ“.

Олигарси си поделиха медийния пазар

„Случаите на корупция от политици и бизнесмени, близки до правителството, са изключително редки. В страната почти не са останали независими медии, а журналисти рискуват работата си, ако изразят недоволство“, разказва още авторът.

Корумпирани български политици, бизнесмени и служители в администрацията няма от какво особено да се притесняват, тъй като медийният пазар е почти напълно поделен между олигарси, контролиращи политически партии или близки до тях, се казва още в статията.

Като пример е посочено придобиването на най-голямата медийна група „Нова броудкастинг груп“ от братята Домусчиеви – „двама от най-богатите българи, близки до Борисов и партията му ГЕРБ“. Сделката е спорна, тъй като Комисията за защита на конкуренцията преди това отказа на чеха Петер Келнер да купи групата, казва още Ферсек.

Източник

(Visited 455 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *