26/09/2022

В Татарстан подпалиха пет християнски църкви

Пет християнски църкви са били подпалени в различни райони на Татарстан през последните дни.

Селяни са видели подпалвачите, когато те побегнали, разказва пред КП православният свещени на изгорялата църква Живоначальной Троицы в село Крешение Казили –  Дмитрий Сизов. Беше някъде около 3 часа след полунощ. После подпалвачите заседнаха с колата си и я измъкваха от калта. Жалко, че никой не се престраши да ги хване.

От неголямата селска църква, принадлежаща на Кряшенската община, не е останало нищо. По думите на свещеника подпалвачите се появили в селото неочаквано. До този момент никой, в това число и той, не е бил заплашван.

През същата нощ до основи е изгоряла още една църква – Рождество на Йоан Предтеча в село Албай.  Също неголям селски храм, но стар – построен през 1873 г. Наистина тук следователите открили неизправност в електрозахранването. Може и това да е причината за пожара. Но докато няма окончателни изводи на следствието хората са решили сами да си охраняват църквите.

По повод тези набези в социалните мрежи се появиха призиви: „ Да се вдигнем в защита на нашите свети места! Организирайте денонощно патрулиране около църквите!”.

Органите на реда са засилили охраната в проблемните райони на Татарстан.

(Visited 158 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *