29/03/2024

Африка се разцепва – странно бучене засичат сеизмографи на източния бряг, рибата умира (видео)

1 a2 aВ края на ноември 2018 г. е регистрирано много странно явление на източното крайбрежие на Африка. По-точно – около островите Майот, които са разположени между Мозамбик и Мадагаскар.

Учените регистрирали мощно бучене с неизвестен произход, което идвало от дъното на океана. От източника на това бучене в продължение на 20 минути във всички посоки на света се разпространявали сеизмични вълни.

Най-странното във всичко това било, че нито един човек не усетил това бучене, то е регистрирано единствено от специалната апаратура.

Сеизмолозите единодушно определили това явление като аномалия.
Неотдавна екипът от френски изследователи разказа за опитите си да разбере природата на тази аномалия. Но издигайки основната си версия екипът поставя още повече въпроси, на които няма отговори.

Епицентърът на аномалията се намира в непосредствена близост до Майот. Бученето се състояло от дълги нискочестотни вълни, които били доста по-ниски от прага на човешкото възприятие, но достатъчно мощни, за да бъдат засечени от сеизмичната апаратура. Тези импулси по-скоро не били предизвикани от земетресение – по-точно, не и от такива, познати на учените.

Изследователите изяснили в търсенето на отговор, че Майот потъва във водата със скорост 9 мм на месец, като и че бавно дрейфа на изток. Тези детайли позволили на учените да предположат, че на това място под Африка действа вулкан по начин, който никога не са виждали.

По-конкретно учените пишат, че това може да представлява“ скрито изригване с неголям обем“. Това събитие, предполагат френските учени, е предизвикано от кубически километри течна разтопена магма, която се намира на 28 км под повърхността на океана. Тази магма по някакъв начин е протекла в околните утаечни слоеве, а не навън. Именно по проради това на повърхността не е открито нищо. Но дори това да е така много въпроси продължават да остават без отговори.

В продължение на няколко месеца след тази сеизмична аномалия в района са забелязани големи пасажи мъртва риба. Ако цялата магма е останала под земята, то тогава какво е убило и продължава да убива рибата? И какво точно е предизвикало „голямото бучене“? И как това бучене е свързано с преместването на острова на изток, както и с потъването му?

Тази аномалия е само едно от последните необичайни сеизмични явления, случващи се в Африка. Те показват, че в недрата на континента става нещо необикновено и мащабно. През 2018 г. в Източна Африка се появи дълга пукнатина, която преминава през Сомалия и Кения. Тази пукнатина разруши много пътища и принуди много фермери да се изселят от земите си. Съобщава се, че линията на пукнатината се разширява всеки ден.

По материали от чуждестранни медии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *