28/03/2024

Знаем ли как да влизаме в помещение? От това може да зависи съдбата ни

Вероятно сте забелязали, че когато влизате в отдел, където вече има хора, се чувствате сякаш сте на гости. Това се отнася за всяко помещение. Начинът, по който влизате влияе директно върху общото впечатление от вас и на отношението към вас като личност. „Вие никога няма да имате втори шанс да направите първо впечатление”, казва легендарната Коко Шанел.

За ви възприемат колегите сериозно, можете да се възползвате от някои прости съвети.

Как да се подготвим за ефективното ни появяване?

Работата по тази отговорна стъпка започва дълго преди да престъпите прага на помещението. Правилната настройка отрано ще ви подготви да създадете необходимото впечатление.

Помислете за израза „По дрехите посрещат”. Това справедливо утвърждение ни задължава старателно да подберем облеклото си за всеки конкретен случай. От това как изглеждаме ще зависи първото мнение на околните. Има няколко основни правила, които помагат да се подготвим бързо и премислено:

1. Дрехите трябва да са подходящи за ситуацията.

2. Дрехите трябва да са по размера ви и спрямо метеорологичното време.

3. Пригответе си нещата отрано.

Обмислете как позата ви да излъчва сила – всички сме слушали за езика на тялото. Заедно с вербалната информация събеседниците също така отчитат положението на тялото ни в пространството, мимиките и прочие нюанси, които сигнализират за вътрешното ни състояние. Но малцина знаят, че позата, която заемаме, придава увереност и на нас самите.

Помислете отрано как ще влезете в помещението, как ще стоите, седите и разговаряте. Всички пози трябва да бъдат максимално уверени и в същото време – естествени. Ако ви е трудно да си представите какво трябва да излъчвате, спомнете си как изглежда победилият боксьор на ринга или как изглежда кралят върху трона.

Помнете, че гърбът трябва да е изпънат, раменете – изправени. Учени провели изследвания, които показали, че при всички животни изправените пози се асоциират с доминация. Освен това според статистиката, хората, заемащи силна поза веднага чувстват емоционален подем. В организма им се увеличава нивото на тестостерона и се понижава нивото на кортизола. За да изглеждате максимално естествени, заемайки ту една, ту друга поза добре е да потренирате пред огледало.

Изпускайте парата и мислете за нещо хубаво. Вълнението е естествено. Особено, когато става дума за сериозни събития. Въпреки това вълнението може да ни изиграе лоша шега. Но има два прости начина да се справим с него. Първият – да мислим за хубавото, независимо че пред нас стои сериозно изпитание, необходимо е да се абстрахираме и да мислим за положителни неща. Вторият – да дадем воля на емоциите си. Моментът, когато трябва да създадете добро впечатление – това си е стрес. Причината за него се крие във главите ни. За да не ви предаде тялото като се разтрепери, с подскачащи длани или заекване, е необходимо да изпуснете парата предварително. Отлично помага в такива случай спортът, смехът или пеенето.

Интересувайте се от подробностите. Ако ви предстои сериозно събитие, по време на което е необходимо да направите добро впечатление, потрудете се да научите за него колкото се може повече. Точното местоположение, маршрута до там, приблизителния списък на гостите, дрескода и т.н. Всичко това помага да се чувстваме максимално уверени. Запомнете: който владее информацията, той владее света. Като почувствате, че сте готови, настъпва времето да заявите за себе си.

Нюансите на ефектното появяване. Когато се появявате където и да е трябва ясно да представите поради каква причина сте тук. Помислете отрано как ще влезете, какво положение ще заемете в пространството, с кой и за какво ще поведете разговор.

Влезте в играта от самото начало. Мнозина погрешно предполагат, че мнението за тях се оформя доста по-късно, отколкото е в действителност. Щом се появите в помещението, хората мислено ви оценяват и в съставят портрет. Както и да се държите по-късно, именно този момент е най-важен от всички.

Усмихвайте се. Един от главните невербални сигнали е изражението на лицето ви. Във всяка ситуация, когато искате да предразположите хората към себе си, усмихвайте се. Усмивката прави чудеса. Това съвсем не означава, че е необходимо безкрайно дълго да показвате всички си зъби. Достатъчна е лека усмивка, която ще подтикне околните да общуват с вас.

Гърбът – изправен! И по-горе говорихме за изпънатия гръб и изправените рамене. Но това правило си струва да бъде повторено още веднъж.

Жестикулирайте: Психолозите твърдят, че хората, които активно жестикулират по време на разговор привличат повече вниманието на околните, отколкото хората в статично положение. Ако съпровождате думите си с уместни жестове, това ще ви бъде отличен помощник в предразполагането на аудиторията към себе си. Дори с помощта на жестовете е възможно да подчините съзнанието на другите и да получите от тях всичко, което ви е нужно.

Дори ако сте скромен човек и винаги се притеснявате при отговорни изяви, многолюдни събития или появата в нов колектив, съблюдаването на тези правила ще ви помогне да се чувствате по-добре. Използвайте ги всеки път в нова работна обстановка и след известно време винаги ще се чувствате като ръководител, като бос.

thingx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *