20/04/2024

Северният магнитен полюс се мести лудо и заплашва света!

Северният магнитен полюс се придвижва от Канада към  Русия със скорост от около 37 мили на година, което прави по компаса отклонение от около 1 градус на всеки пет години.

През последните десет години скоростта на това преместване се е  увеличила с една трета, а сега това се случва по-бързо от всякога, пише британският вестник Independent.

Според геолозите, движението на северния магнитен полюс (това не съвпада с истинския северен полюс) е свързано с процесите, които протичат в разтопеното ядро на Земята.

Наблюдения върху разположението на магнитните полюси се водят от 1831 г.
В първите десетилетия те са били почти неподвижни, а около 1904 започват да се преместват на  североизток със скорост от около 9 мили на година. През 1989 г. започва знчително ускоряване на този процес, посочва изданието.

Това явление е „заплаха за целия свят – от безопасността на съвременните системи за транспорт до традиционните пътища на мигриращите животни „, предупреждава авторът на публикацията.

Предполага се , че може да се има реална смяна на полюсите на магнитното поле на Земята – това се случва за период от един милион години 3-7 пъти, а от последния път са минали 780 хиляди години. Да се прогнозират последствията от тази метаморфоза  е невъзможно, посочва изданието.

Тази година в САЩ летищата са принудени от време на време да сменят имената на пистите, които там  обикновено са обозначени в съответствие с ориентацията им по компаса, измерена в градуси.

30dumi.pozicii.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *