04/02/2023

След Дойран и Гърция – силно земетресение и в Черна гора

Силно земетресение разлюля в 12:47 българско време  Черна гора. Трусът е бил с магнитуд 5.2 по скалата на Рихтер и дълбочина 10 километра.

Данните са от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Втори трус с магнитуд 3 по скалата на Рихтер е регистриран в 13.02 часа българско време.

Засега няма съобщения за разрушения и жертви.

Продължава да тресе и в съседите от юг. След като по-рано имаше трус в Крит, преди два часа е регистриран нов трус, този път на турското крайбрежие, с магнитуд 4 по скалата на Рихтер.

Силен земен трус бе регистриран и край Дойранското езеро – вижте подробности ТУК. Това стана на 2 януари, като след това беше последват от стотици по-слаби земетресения.

бел. ред.: Някои читатели реагират доста гневно, когато припомним, че при супер Луна и слънчеви и лунни затъмнения стават много и силни земетресения. Дамгосват това припомняне с модерната мантра „фалшива новина“. Де да беше фалшива…

Миналия месец – Супер Луна, този месец – Супер Луна. В края на първия месец от новата година пък се задава Супер Луна в съчетание с лунно затъмнение…

След ужасната трагедия в Япония през 2011 година японски сеизмолози се върнаха десетилетия назад, сравниха астрономически с геоложки събития и се произнесоха, че такава пряка връзка има. Чудовищното земетресение тогава стана няколко дни преди суперлуние.

Това са мощни гравитационни сили, които действат независимо от клеймото „фалшива новина“.

(Visited 154 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *