20/04/2024

Почина Желязната лейди – Маргарет Тачър

Почина Маргарет Тачър, бивш премиер на Великобритания, предаде Ройтерс. Тя е починала след получен инсулт на 87-годишна възраст, уточнява Би Би Си.

В последно време Тачър беше зле със здравето и се появяваше рядко на публични места. Тя страдаше от болестта на Алцхаймер и от 2002 г. не правеше публични изявления по препоръка на лекарите си. В миналото няколко пъти е имала по-леки инсулти. През декември Тачър беше оперирана от малък тумор на пикочния мехур.

Маргарет Тачър (Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен) е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство и в Европа – позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г.  Тачър е родена на 13 октомври 1925 г. в Линкълншър в Източна Англия. Завършва химия в Оксфорд през 1947 г. и е част от екипа, който разработва първия замразен сладолед.

По времето на управлението си Желязната лейди трябвало да са бори със стачки, терористи от Ирландската републиканска армия и безработицата в страната, която се увеличава до 2 млн. души. Провежданата от нея икономическа политика се нарича Тачъризъм. Във външната политика тя се противопоставя на Съветския съюз, но след идването на власт на Михаил Горбачов оказва подкрепа на демократичните процеси.

Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда — прозвище, останало до днес. Носител е на „Орден на жартиера“.

В политическата история нейната кампания през 1979-а остава като една от най-силните в света. Тачър отбелязва, че знае как да ръководи бюджет на домакинство, следователно може разумно да управлява държавата. В един момент от кампанията й тя се съгласила да гушне измършавяло мръсно малко теле за фотографите. В този момент съпругът й Денси се извикал „Остави животното, мила. Ще го убиеш”. Телето починало на следващия ден.

Желязната лейди води и спечели войната на Фолкландските острови – територия край Аржентина, заради която и сега периодично избухват спорове.

Ето някои от известните реплики на Желязната лейди:

* 90% от нашите грижи се отнасят до това, което никога няма да се случи.

* Аз не порицавам министрите си, че говорят твърде много, ако вършат това, което аз им говоря.

* Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките!

* Всички мъже са слаби, а най-слаби от всички са джентълмените.

* Всяка жена, разбираща проблемите, възникващи при управлението на дома, може да разбере проблемите, възникващи при управлението на страната.

* Да бъдеш властен е като да си дама. Ако трябва да казваш на хората, че си такъв, значи не си.

* Да носиш сърцето си на ръкава не е добра идея; трябва да го носиш вътре, където то функционира най-добре.

* Да стоиш по средата на пътя е много опасно; удря те трафикът и от двете страни.

* Европа никога няма да бъде като Америка. Европа е продукт на историята. Америка е продукт на философията.

* Жените умеят много по-добре от мъжете да казват „не”.

* Може да се наложи да водиш битката повече от веднъж, за да победиш.

* Не е задължително да сте съгласни със събеседника, за да намерите общ език с него. (Маргарет Тачър коментира разговорите с Михаил Горбачов)

* Не казваме умишлено лъжи, просто понякога се налага да сме уклончиви.

* Ние сме общество, където хората са свободни да правят избор, да правят грешки, да бъдат щедри и състрадателни. Това имаме предвид под морално общество, не такова където държавата е отговорна за всичко и никой не е отговорен за държавата.

* Петелът може и добре да кукурига, но все пак кокошката снася яйцата.

* Свят без ядрени оръжия ще бъде по-нестабилен и по-опасен за всички ни.

* Ще остана, докато се изморя. А докато Британия се нуждае от мен, аз никога няма да се изморя.

http://www.novini.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *