27/05/2022

Силно земетресение разлюля гръцко-македонската граница

Земетресение с магнитут 5-5.2 по Рихтер е регистрирано от БАН с епицентър района на Дойранското езеро на гръцко-македонската граница, недалеч от българската.

Земетресението е регистрирано на територията на Гърция в 6.24 часа на дълбочина 3.2 км, показва справката на Геофизичния институт на БАН. На неговата интернет страница мощността на труса е 5.5 по Рихтер. Дежурните сеизмолози в института снижиха силата му до 5 или 5.2 по Рихтер.

Според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5 по Рихтер.

Максималните оценки за земетресението в Гърция, усетено и у нас в 6.24 часа, са, че е било с магнитуд 5,2 или средно с магнитуд 5 по Рихтер и с такава енергия, каза сеизмологът проф. Емил Ботев.

Епицентърът на труса е на около 20 км югозападно от границата ни с Гърция и е усетено в Югозападна България и София.

В района от 23 часа на 1 януари и в първите часове на 2 януари са регистрирани няколко по-слаби земни труса – от 2.3 до 4.7 по Рихтер.

В 6.27 часа е регистрирано ново земетресение със сила 3.2 според БАН, а по данни на европейския център – 3.4.

Няма сигнали за каквито и да е щети след земетресението, каза за „Фокус“ кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Някои читатели реагират доста гневно, когато припомним, че при суперлуние и слънчеви и лунни затъмнения стават много и силни земетресения. Дамгосват това припомняне с модерната мантра „фалшива новина“. Де да беше фалшива…

Миналия месец – Супер Луна, този месец – Супер Луна…

След ужасната трагедия в Япония през 2011 година японски сеизмолози се върнаха десетилетия назад, сравниха астрономически с геоложки събития и се произнесоха, че такава пряка връзка има. Чудовищното земетресение тогава стана няколко дни преди суперлуние.

Това са мощни гравитационни сили, които действат независимо от клеймото „фалшива новина“.

Снимка – интернет

(Visited 116 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *