26/04/2024

Дърветата имат чувства, сприятеляват се, грижат се едно за друго (видео)

„Те могат да изпитват болка и да чувстват страх. Дърветата обичат да стоят близо едно до друго и да се сгушват. Обичат компанията и обичат нещата да се случват бавно“. Това са само част от откритията на Петер Волебен, който е посветил живота си на изучаването на дърветата.

„Между дърветата всъщност има приятелство, казва Волебен Те могат да създават връзка помежду си като възрастна двойка, в която всеки се грижи за другия. Дърветата имат чувства.“

Новият документален филм, наречен Intelligent Trees е дело на Волебен и Сузан Симър, еколог от Университета на Британска Колумбия.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Всеки, който е полагал грижи за какво да е растение, но не механично, а вдъхновено, знае, че горното твърдение е самата истина. Тя е валидна не само за дърветата, но и за мушкатата, за кое да е цвете, за тревата, за плевелите.

Онези, които биха се присмели на това, не знаят от какво се лишават. Нека само за части от секундата си представят планетата Земя без нито едно растение.

А старите българи отдавна са са забелязали, че под ръцете на някои хора и зеленчук, и дърво, и цвете избуяват и стават необикновено пищни. Както и обратното.

Още през 70-те години на миналия век излезе първото подобно проучване в тази насока, а книгата на изследователите „Тайният живот на растенията“ беше истинско откровение.

http://www.obekti.bg/zemya

Снимката е на Lightspring / Shutterstock

Ето и трейлъра:

https://youtu.be/a7tma6inuHo
https://youtu.be/a7tma6inuHo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *