28/03/2024

Терорист уби с камион 12 човека в Берлин

Полицията в Берлин заяви, че камионът, който уби най-малко 12 души на коледен базар в германската столица, е бил врязан умишлено в множеството, предадоха ТАСС и БТА.
Този извод се потвърждава и от някои предишни сведения.

Свидетел на кръвопролитието е казал пред в. „Берлинер Моргенпост“, че шофьорът е загасил фаровете преди да засили камиона към множеството.

„Било е (нападението) сигурно нарочно, защото той нямаше светлини. После само чух гръмък шум от удари и истерични писъци“, е казал очевидецът, цитиран и от „Вашингтон пост“.

Инцидентът стана вчера по тъмно, около 20.20 ч местно време (21.20 по българско време). На коледния базар тогава е имало най-много посетители. Той беше уреден на площад Брайтшайдплац и улица Курфюрстендам в столицата.

По-рано полицията потвърди, че човекът, открит мъртъв в камиона, е поляк, съобщи Франс прес. И автомобилът е бил с полска регистрация.

Сега полицията съобщи, че полският гражданин не е управлявал камиона към момента на врязването му в хората на коледния базар в западната част на Берлин.

Полякът е един от 12-тимата, обявени за загинали при врязването на тежкотоварния автомобил сред посетителите на базара.

Един заподозрян се опита да избяга, но бе задържан. Властите не разкриха самоличността му. Мъжът вероятно е дошъл в Германия като бежанец през февруари и е от Афганистан или Пакистан, както вече бе съобщено.

Собственикът на камиона, регистриран в Полша, съобщи пред Франс прес, че е говорил за последно с шофьора вчера следобед.

„Не зная какво става с него. Той ми е братовчед, познавам го от дете. Гарантирам за него“, каза бизнесменът Ариел Журавски.

Служител на фирмата на Журавски уточни, че шофьорът е на 37 години. Той допусна възможността водачът на камиона да е бил убит.

Възможно е арестуваният заподозрян да е убил шофьора, за да вземе камиона и да извърши нападение.

Тежкият камион превозвал 25 тона металургични продукти от Италия. Той пристигнал в Берлин вчера, но компанията получател на товара, уведомила шофьора, че не може да го приеме, и му казала да пренощува някъде и да се върне тази сутрин.

Германската полиция засега не е разкрила самоличността и на останалите жертви.

Трагедията се разигра в район в Берлин, който е посещаван от много туристи, отбелязва Франс прес.

Случаят наподобява атаката в Ница на 14 юли. Тогава камион се вряза в множеството, събрало се в южния френски град за националния празник на страната, убивайки 86 души.

Нападателят бе застрелян от полицията. Отговорност за атаката пое джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Миналия месец издание на „Ислямска държава“ публикува инструкция как да бъдат използвани превозни средства като оръжие за избиване на „неверници“.

На кандидатите за убийци се препоръчват камиони. А като цели са посочени политическите демонстрации и митинги, оживените пешеходни улици, пазарите и атракциите на открито, които „привличат големи тълпи“.

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

http://dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *