25/04/2024

СМО: Изминаващата година е най-горещата в историята на наблюденията

По данни от доклада на Световната метеорологична организация (СМО), представен на конференция на ООН по изменението на климата, периодът от януари до октомври 2012 се оказва девети в списъка на най-горещите за цялата история на метеорологичните наблюдения, които започват през 1850 г.

2012 г. попада в десетката на най-топлите, независимо от известно „охлаждане“, предизвикано от феномена Ла Ниня, се казва в доклада на СМО. Средно за десетте месеца на годината глобалната температура на повърхността на Земята е била с 0,45 градуса по-висока от средната за 1961-1990 г. до 14,2 градуса по Целзий.

СМО отбелазва, че 2012 г. започва със средна сила на океанския феномен Ла Ниня. Той се характеризира с аномално охлаждане на повърхността на водата в централните и източните части на тропическите зони на Тихия океан. Този процес е обратен на Ел Ниньо, който е свързан със затопляне на океана.

След изчезването на Ла Ниня през април температурите стабилно станаха по-високи в сравнение с историческите средни стойности, а периодът от май до октомври се оказва шести в историята по средни темератури.

Освен това рекордно ниска стана площта на леда в Арктика, това бе регистрирано на 16 септември, припомня СМО. През 2012 г. тя се оказа с 18 на сто по-малка от предишния антирекорд, регистриран през септември 2007 г.

„Площта на морския лед в Арктика подобри рекорда. Тревожната скорост на неговото топене през тази година подчерта мащабите на измененията, които стават в океана и биосферата на Земята. Измененията в климата се случват пред очите ни и ще проидължават като следствие на високата концентрация на парниковите газове в атмосферата, които непресттанно се увеличават и достигнаха поредния рекорд“, каза генералният секретар на СМО Мишел Жаро.

Като цяло за десетте месеца на 2012 г. температури по-високи от средните се наблюдаваха на големи части от сушата, по-конкретно в Северна Америка, където този период стана най-горещият в историята за цялата континенталта територия на САЩ ( с исключение на Аляска и Хаваите), в Южна Европа, северозападна Азия и на големи части от Тихоокеанския регион.

По-топло от средното е било и в западните и централните части на Русия. Освен това, припомня СМО, страната преживя редица опасни метеороголични явления – от продължителна жега през лятото, която за страната стана втора след 2010 г. по нивото на температурите, до засушаване в западните части на страната и в Сибир, а също и до януарски студове до минус 45-50 градуса в източна Русия.

СМО възнамерява да представи своя десетгодишен отчет за състоянието на климата за периода 2001-2010 г. на 4 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *