27/04/2024

Обиждайте се и завиждайте – това е полезно!

Много е писано и е говорено за вредата от обидата и завистта. Вероятно сте чували, че тези явления водят до различни заболявания, невъзможност да се организира собствения живот, формиране на защитна обвивка – затлъстяване, и т.н. Безспорно, това е така, ако ги „култивирате“ в себе си, ако се поставяте в състояние на жертва на обстоятелствата – другите са щастливи, а при вас проблемите се редуват един след друг.

Но, имам добра новина! Обидата и гневът са отлични учители и треньори, които винаги са до вас и винаги ви ръководят и помагат. Как? Нека да разберем.

    Малко са хората, за които истината не звучи като обида.
    Sophia Segur

Какво е обида?

Това е тежко, потискащо усещане в гърдите, което се проявява при много специфични обстоятелства. Ако вашата приятелка ви каже, когато се срещнете – „Знаеш ли, ти си пингвин“, вашата реакция вероятно ще бъде неутрално – странна – за какво ли говори тя.

А ето друга ситуация – събуждате се в топла пролетна сутрин, радостно изваждате красивия пролетен костюм от гардероба, за да можете за първи път през този сезон да се покажете в целия си блясък на ярката слънчева светлина. И ето сега – лош късмет, панталоните не се закопчават на талията, а есента бяха като излети по вас! Да, вашата великолепна фигура се е увеличила леко на обем.

Решавате спешно да се заемете с въпроса за отслабването, избирате други дрехи и излизате.

А вашата приятелката, която срещате, ви казва: „Отлично изглеждаш, лицето ти се е закръглило! Това ти отива“. Каква е реакцията ви в този момент? Защото тя нищо обидно не е казала, напротив – комплимент, а отвътре всичко се свива, и се появява обида. Край -вие наистина сте дебела, дори и отстрани се забелязва, но тя можеше и да замълчи.

Заключение: обиждате се на това, което наистина мислите за себе си. И това е чудесен начин да идентифицирате слабостите си (точките в главата, по които се засягате) и активно да ги отработите. И сега – малко по-задълбочен анализ.

    Завистта е сестра на съревнованието.
    Пушкин

Помислете си – дали завиждате на Анджелина Джоли или Мадона, например? Потискат ли ви успехите на Стивън Спилбърг или Уолт Дисни? Сигурна съм, че вие четете и се интересувате от информация за живота и постиженията на едни или други , мотивиращи ви хора, споделяте в социалните мрежи техните изказвания и мисли за това как да се постигне успех, да се изграждат отношения, финансови стратегии.

Но човек трябва само да чуе или да прочете положителните новини за живота на бивши съученици, състуденти и колеги, които са постигнали блестящи успехи, когато един малък червей започва да го гризе в стомаха. Разбира се, можете да поспорите – Не, не завиждам, напротив, аз съм щастлив за нея/него, но повярвайте ми – чувството на радост – това е различно. А този момент малкото убождане вътре във вас, трябва само да го проследите в себе си и да започнете да го използвате по предназначение.

Знаете ли каква е тайната? В Отправната точка!

Завиждате на тези хора, с които сте започнали от едно и също ниво, т.е. учили сте заедно, започнали сте кариера, организирали сте бизнес, омъжили.

Заключение: завистта е отличен сигнал – този човек е бил в състояние да постигне позиции, за които аз само мечтая, значи и аз мога защото сме започнали по един и същи начин. И има смисъл да се почерпи опит, да се заимстват навици, стратегии, тъй като те са се оказали по-ефективни от вашите.

Черпейки енергия от своите чувства ние често ние се оказваме отлични преподаватели за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *