26/04/2024

Защо първата мисъл е от Бог, следващите – от нечестивия

По време на живота си човек взима много решения. Понякога има достатъчно данни и те ни позволяват да решим всички бързо и точно. Ако липсват данни, решението изисква повече време, а вероятността да вземем правилно решение става все по-малка.

Изследователи от New York University предполагат, че вероятно, човешкият мозък знае как от времето, използвано за обмисляне на решението, зависи неговата правилност. Ето защо хората рядко са уверени в решенията, които са обмисляли дълго време, съобщава The Hindustan Times.

Очевидно мозъкът е в състояние да преобразува информацията, събрана чрез чувствата, в единици, което учените наричат „степени на вяра“, комбинирайки всички данни и изтеклото време.

Изследователите предполагат: същият механизъм им позволил да определят, че именно времето е свързано с правилното решение, а не с нещо друго. В същото време това било изключително трудно да се докаже.

Решенията обикновено са придружени със степен на увереност, или вярата, че нашият избор е правилен. Доверието играе важна роля при избора на стратегия за по-нататъшни действия в трудни ситуации. В проучването изследователите открили, че съществува обратна връзка между доверие и време.

С други думи, колкото по-малко било времето за взимане на решение, толкова по-уверени били участниците в изследването в правилността на техните решения. Изследователите заключават: степента на увереност при вземането на решения зависи не само от наличните данни, но също така и от изтеклото време.

Не случайно някои казват: Първата мисъл е от Бог, другите са от нечестивия…

http://nepoznato.energetika-bg.com/2014/12/uchenite-obyasniha-zashto-resheniyata-tryabva-da-se-vzemat-barzo/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *