26/04/2024

Жестока трагедия във Варна – потоп погуби 9 човека

Има категорични данни за 9 жертви на бедствието във варненския квартал „Аспарухово“. Две от тях са деца. Има загинал и в Добрич. Потвърдени са 9 жертви, заяви вътрешният мистър Цветлин Йовчев. Сред загиналите има и две деца. Трима души са в неизвестност.

Кметът на Варна Иван Портни съобщи пред БНР за 11 потвърдени жертви, до късно снощи броят им беше 10. Информацията на Портних е от болниците.

Има един загинал в района на Добрич, каза още Йовчев.

Приливна вълна наводни вчера къщи и улици в кв. Аспарухово, който потъна в кал. Към момента няма официална информация и за причината, довела до нея.

Най-сериозна е ситуацията на ул. „Горна студена“, където десетки автомобили и кални наноси са образували тапа. Голяма част от постройките на улицата са ниски, едноетажни. Спасителни екипи правят огледи на място.

Няколко къщи са събрани на едно, колите са събрани на 3-4 етажа. Пред мен има един микробус, който е на покрива на една къща, разказа от мястото кметът на града Иван Портних.

„Има разрушени къщи, има завлечени автомобили и има риск. Обмисля се един район от квартал Аспарухово да бъде евакуиран. Има няколко варианта хората да бъдат изведени“, каза по-рано през нощта по БНР министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който пристигна на място.

Канал 1 на пристанище Варна е затворен за аварийни мероприятия, предаде „Фокус“. Предполага се, че в района има автомобили, отнесени в канала от приливната вълна. През светлата част на деня вероятно ще започне издирването им.

Районът на „Аспарухово“ продължава да бъде без ток, заради мерките за безопасност. Пожарникари отводняват помещения, екипи на електроразпределителното дружество извършват обходи за поетапно захранване с електричество.

Дъждът, който продължава да вали, също затруднява работата на спасителните екипи.

Кметът Портних, който бе на мястото на инцидента, обвини държавата, че не оказва съдействие.

„Най-тъжното е, че нашата държава определено не е пригодна, не е подготвена за подобен тип събития, защото часове наред се опитвахме да мобилизираме тези държавни служби, които биха могли и би трябвало да реагират в тази ситуация, каза той.

Още от първия момент държавата е започнала да действа. Това, което може да се прави, се прави„, категоричен беше обаче министър Йовчев.

В 18 часа вчера е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало.
„Изпратени са абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него“, обясни вицепремиерът, цитиран от БТА.

Министърът на вътрешните работи призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието във варненския квартал „Аспарухово“. Местата са осигурени в Социалния учебен професионален център „Анастасия Д-р Железкова“. Има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб към община Варна.

http://dnes.dir.bg/news/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *