01/10/2023

Британски учени: Скоро късогледите ще хвърлят очилата!

Революционното откритие, което може завинаги ще отърве човечеството от очила и контактни лещи, направиха британски учени. Те са открили ген, който отговаря за късогледството.

Експертите обещават, че в рамките на десет години ще бъдат разработени
капки за очи, спиращи развитието на тази всеобща болест. Стати за това откритие, публикувана в  Nature Genetics, дава надежда на милиони хора.

Учените сравняват ДНК на повече от четири хиляди британски близнаци. Установено е, че около 45% от тях са нарушения на ген RASGRF1, който удвоява шансовете за получаване на рецепта за очила, пояснява www.30dumi.pozizii.net. Близнаци често се използват в подобни изследвания, защото е по-лесно да се идентифицират наследствените и придобитите заболявания.

RASGRF1 генът играе ключова роля   развитието на очите и за постъпването в мозъка на визуални сигнали, откриват учените. Нарушенията в него водят до късогледство, а в някои
случаи до слепота.

Според учените капките, които могат да повлияят на RASGRF1, ще се разработят за няколко години. Вярно е, че те няма да помогнат да се възвърне зрителната острота на възрастните, които вече са равили късогледство. Но бъдещите поколения ще могат да забравят какво точно са очилата.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *