26/04/2024

Мощно земетресение от 7,2 по Рихтер разтресе Гърция и България

Силно земетресение разлюля тракийската низина в поречието на река Марица – на около 23 км. от Пловдив, съобщиха очевидци.

Скоро след това бе съобщено, че мощно земетресение в Гърция е усетено много силно на територията на цяла България. Трусът в България, е бил с магнитуд около 5,6 и 5,7 степен.

Епицентърът е бил в Средиземно море, Гърция.

Магнитудът на земетресението там е бил от около 6,5 степен. На този етап няма данни за жертви и разрушения. Геологичната служба на САЩ обаче, цитирана от Ройтерс, съобщава, че земетресението е било с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер.

Пак според американските сеизмолози епицентърът на земетресението е бил на 77 км. югозападно от гръцкия град Александруполис, а дълбочината му – 91 км.

Регистрирани са и поредица от вторични трусове, които са с по-малък магтнитуд.

В България най-силно земният трус е усетен в Кърджалийско и Благоевградско. Земетресението у нас е усетено в цялата страна, като в Северна България доста по-слабо.

Земетресението беше доста продължително, хоризонтално в посока от юг на север. Очевидци от Пловдивския регион разказват, че масивни къщи от каменно-тухлена зидария са започнали да скърцат подобно на панелките. Лампи, цветя, шкафове – всичко се люлееше и скърцаше. Чуваше се приглушено бучене.

„Нямаше за кога да тичам навън. Подпрях се както пише в инструкциите на касата на вратата. Започна да ми се гади – касата ме блъскаше ту на юг, ту на север, сякаш беше еластична. Започна да ми се вие свят и да ми се гади“, разказва жена от Ново село, Пловдивско.

„Животните се разбушуваха, кокошките започнаха да кудкудякат, кучетата лаеха и виеха, беше много страшно“, каза Недка Петкова от тополовградското село Радовец, цитирана от БГНЕС. „Бурканите по рафтовете започнаха да се блъскат един в друг, всичко скърцаше, сякаш идва края на света“, допълни с притеснен глас възрастната жена.

Специалистите от Сеизмологичния институт към БАН твърдят, че не се очакват по-силни трусове след първия в Егейско море. Те припомнят, че България не е на една и съща тектонична плоча с Гърция, на което се основава и твърдението им, че не се очакват по-сериозни земни трусове като резултат от станолото в Гърция по обед. Но казват още, че рано или късно и в България може да се случи земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер.

Земетресения с магнитуд над 6 по Рихтер се считат от сеизмолозите за силни. Те могат да причинят разрушения и човешки жертви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *