19/04/2024

Защо някои наистина полезни навици могат сериозно да ни навредят

„Както не съществуват абсолютно полезни храни или абсолютно полезен начин на живот, така няма и нищо абсолютно вредно. С изключение, разбира се, на такива неща като наркотиците, алкохола, цигарите и др. подобни. Всяко правилно поведение щом е неуместно – тоест – не на мястото си, става патологично”, казва лекарят психотерапевт от Женския кризисен център  Азад Исазаде.

Като пример той посочва такава обичайна процедура като миенето на ръцете. По думите му няма определена норма за това колко пъти трябва да се мият ръцете. Но понякога хората минават и без това – те просто не използват сапун, само си плакнат ръцете.

„Но ако човек си постави задачата да си сапунисва ръцете не по-малко от седем пъти, а след това след всеки контакт с някакъв предмет си мие ръцете действително седем пъти и след шестия още се чувства неуверен, то това състояние се счита за невроза – натрапчиво състояние.

Такива примери има много. В това число и при спортуването. Полезни са всякакви спортове, но прекомерните натоварвания водят до диспропорции във фигурата, сърдечната дейност, костите. Гимнастиците имат дълъг торс, нисък таз, широки плещи. Всеки вид спорт, ако стане професионален, води дори до изменение в скелета на човека. Това се отнася и за други неща”, казва лекарят.

В същото време Исазаде отбелязва, че прекомерното натоварване може да доведе до последици. Но човекът трябва да разбере, че писани норми няма. Понятието норма е относително. Всичко е спрямо определени понятия в обществото, които днес може да са установени, но утре – да се променят.

За норма според него се смята това, което човек прави за своя комфорт без това да нарушава комфорта на околните.

Да пазиш здравето си сега постепенно се утвърждава  подобно на правилата на добрия тон. Ние сме увлечени в борбата с калориите и вирусите. Но като всички прекалено увлечени в нещо хора не забелязваме очевидните изстъпления. Обърнете внимание на някои полезни привички. Винаги ли са „за добро”?

Дезинфекциращите средства за ръце

Хигиената преди всичко, нали така? Но не си струва да прекаляваме и щателно да мием ръцете чрез използването на ефективни средства за дезинфекция след всеки контакт с външния свят. Ако не работите в инфекциозна болница за поддържане чистотата на ръцете са напълно достатъчни сапунът и чистата вода.

Неотдавнашни изследвания показаха, че ефективно дезинфекциращите средства с триклозан помагат на вирусите и бактериите да се борят с антибиотиците, повишават тяхната съпротива срещу лекарството. Това твърдение се отнася и за антибактериалния сапун. Ако е необходима ефективна дезинфекция на кожата, то най-добре е да се използва познатия на всички традиционен спирт. Неговият 55% разтвор помага да се унищожат 98 на сто от бактериите. А в аптеките се намира и много по-силен спирт.

Почистване на зъбите след хранене

На пръв поглед поддръжката на чистотата в устата с помощта на четка и паста за зъби е свято дело. Но трябва да се отчете, че в някои случаи е по-добре да не се бърза чак толкова. Киселините, съдържащи се в храната, отслабват зъбния емайл, който в такова „отслабено” състояние съвсем не е радостен от енергичното механично триене на зъбната четка. Отложете почистването на зъбите за после, а за отделянето на остатъци от храна просто изплакнете устата си.

„Гладно” хранене

Някои жени са уверени, че отказвайки се от закуската, ограничавайки се в обяда, спасяват себе си от ненавистните калории. За съжаление не са чак толкова глупави тези калории. Колкото по-малко ядеш, толкова повече ти се иска. Гладният човек изпитва стрес и става раздразнителен, той просто се нуждае от положителни емоции.

Но откъде да си ги набави? Потисканата цял ден потребност от храна вечер се показва навън, организмът взема своето и тихичко се радва…

От бутилираната вода често може да се желае много повече. Най-лесното е да се ползва бутилирана в пластмасови шишета вода. Но често тя не предпазва зъбите от кариеси. Вместо бутилирана вода по-добре е да напълним чашата си с филтрирана чешмяна вода.

Кардиотренировки

Мнозина считат кардиотренировките (спортни упражнения с умерено натоварване, които тренират сърдечно-съдовата система) за прекрасен инструмент за борба с излишните килограми и за поддържане тонуса на тялото. За известно време това е точно така. Но постепенно организмът привиква към тази полезна процедура и топи мазнините все по-малко. Поради това е полезно да се изпълняват различни упражнения, в това число и силови. Нараства ефективността на заниманията, редовните силови тренировки увеличават мускулната маса, което на свой ред води до по-ефективно изгаряне на мазнините.

Хранителните добавки

Тялото наистина се нуждае от минерали и витамини, но без „фанатизъм”. При тях повече не винаги означава по-добре. Безразборното приемане на препарати може да нанесе сериозни вреди. Излишъкът от витамин А е токсичен за плода на бременните, излишъкът на витамин С предизвиква стомашно-чревни проблеми, неумереният прием на витамин В6 може да доведе до поражения на нервната система.

Така че контролирайте количеството на приеманите витамини и минерали и по възможност използвайте повече естествените продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *