28/03/2024

Американци правят изкуствен дъжд с помощта на лазерен лъч

Хората разполагат с технология, чрез която могат да разпръснат облаците, когато например ще се провежда парад. Но да предизвикат дъжд и мълнии до неотдавна бе само по силите на шаманите.

Съвместно изследване на учени от университета на Централна Флорида и университета на Аризона обаче показа, че времето може да се променя без думкане по дайрето. Американците са разработили метод, който позволява да се предизвика дъжд, насочвайки в небето лазерен лъч, съобщава Raw Story.

Идеята за управлението на времето с помощта на лазерен лъч не е нова. Преди три години за подобна технология съобщиха швейцарски физици. Но американците са успели, както те твърдят, да изчислят далечината на лъча, неговата точност и сила.

Същността на технологията се състои в това в атмосферата да се създадат повече центрове на кондензация, където се събират водните капки, формирайки в крайна сметка облаци и дъжд. Появата на мълнии в облаците е свързано с голямо натрупване на заредени със статично електричество частици.

Според теорията тези частици могат да се стимулират с помощта на лазер. Но до неотдавна учените не успяваха да постигнат това тъй като лазерът бързо се разсейвал в атмосферата. В университета Аризона обаче се справиха с този проблем. Физиците са създали за лъча своеобразна колба – още един лъч, но с по-малка интензивност, който защитава основния от разрушаване и го подхранва с енергия.

Сега този лъч бие на 2,5 метра, а в близко време ще бъде създадено оборудване, което ще увеличи далечината десетки пъти.

От тази технология са се заинтересували военните. Пентагонът е отделил за разработката на „метеорологичния лазер” около 7,5 млн. долара.

Преди време идеята за управление на времето с помощта на лазери дойде от експерти от Израел. Физиците от Еврейския университет в Йерусалим предположиха, че лазерите могат да поемат функцията на космическото лъчение и да създават влияещи на климата на планетата облаци. Те предлагаха такова оборудване да се позиционира в Тихи океан.

 Снимката е на http://www.space.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *