28/03/2024

Расте броят на непушачите с рак на белия дроб, на пушачите – намалява

Лекарите вече свързват ръста на заболяваемостта от рак на белия дроб с влиянието на азбеста и замърсяването на въздуха от колите, а не с тютюнопушенето, съобщи The Daily Mail.

Според д-р Кумар Harpao, напоследък все повече расте броят на пациентите с рак сред непушачите, а сред пушачите – намалява.

Съвсем наскоро девет от десет случая на рак на белия дроб са установявани при пушачи. Сега тази цифра е  осем от десет.  При това от 1970 г. няма никакво подобрение по отношение на оцеляването, тъй като заболяването все още се открива в  късен етап на развитие.

За определяне на генетичните причини за рак, и защо туморите не реагират на лечението, е създаден   нов проект, който струва  14 милиона паунда. Очаква се, че за девет години учените ще анализират 850 тумори у пациенти с рак на белия дроб. Начело на изследването е професор Charlie Swanton от University College London.

Неотдавна беше показано, че дори и неголямо влияние на отработени газове увеличава риска от рак на белия дроб. В списание The Lancet Oncology се съобщава, че в зоната на риск са всички жители на града, които  вдишат микрочастици,  наподобяващи сажди.

Read more: http://30dumi.eu/2013/07/pusheneto-veche-ne-e-glavnata-prichina-za-rak-na-beliya-drob/#ixzz2ZgWdmD3T

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *