25/04/2024

СЗО назова причината за бума на раковите заболявания

Замърсяването на въздуха е основната причина за заболяването на хората от рак, се казва в най-новия доклад (.pdf)  на Международната агенция по изучаването на онкологичните заболявания (IARC). Агенцията е част от Световната здравна организация (СЗО). По данни на експертите през 2010 г. замърсеният въздух, съдържащ канцерогени, е бил причината за смъртта на 223 хиляди човека. Най-тежка в този план е ситуацията в Индия и Китай.

„В Азия и Южна Америка расте броят на бързо развиващите се страни. На всички е известно плачевното замърсяване на въздуха в Китай. Много други страни започват да се сблъскват с подобни проблеми. Но дойде времето да осъзнаем, че въздухът на планетата принадлежи на всички и ние носим колективна отговорност за това той да бъде чист”, коментира за „Радио ООН“  Дана Лумис от IARC.

Сред европейските страни най-големи количества вредни вещества в атмосферата се изхвърлят в България и Полша, напомня радио „Свобода”. Опасения предизвиква и Франция, където на 100 хил. мъже се регистрират над 350 случая на заболявания от рак. Като цяло онкологичните проблеми у хората започват най-често при достигналите 50 годишна възраст. Общо всяка година от рак се разболяват 6 милиона души.

Към настоящия момент онкологичните заболявания са на второ място в света след заболяванията, свързани със сърдечносъдовата система. Експертите на СЗО прогнозират, че в близките 20 години от рак ще се разболеят 25 милиона човека, като по-голямата част от тях ще живеят в развиващите се страни.

Тази ужасяваща снимка е направена в Китай

2 thoughts on “СЗО назова причината за бума на раковите заболявания

  1. Stranno, nikoi ne kazva za izkliuchitelno loshata hrana i lekarstva palni s himia!!!!

  2. че въздухът на планетата принадлежи на всички и ние носим колективна отговорност за това той да бъде чист”

    Read more: http://snaiper-bg.net/2013/10/szo-nazova-prichinata-za-buma-na-rakovite-zabolyavaniya/#ixzz2ietPAI97
    ===

    А носим ли колективна отговорност за това да имаме по-малко деца, защото тоя шъздух се замърсява от свръх просизводство за свръх население. Особено тия индийци се размножават като зайци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *