26/04/2024

Руски депутати искат да съдят Горбачов заради разпадането на СССР

Депутати от Държавната дума предложиха на главния прокурор на Русия Юрий Чайка  да извърши проверка на събитията при разпадането на СССР. По нейните резултати парламентаристите разчитат да заведат наказателни дела, в това число и срещу единствения президент на бившия Съветски съюз, Михаил Горбачов.

„За оценката на сегашните институции на властта е необходим пълен и достоверен анализ на събитията от 1991 г. Необходимо е да се отчетат и фактите около съзнателната ликвидация на органите на властта, както и подправката на документи от проведения тогава референдум. Това ще ни помогне да разберем сегашните позиции на „петата колона” и нейните технологии, които всъщност малко са се променили”, коментира депутатът Фьодоров.

Народният представител Дегтярев иозразява надежда, че проверката на Главния прокурор ще може да даде първата в историята правна оценка на събитията от преди 20 години. „Всички факти говорят , че това е било планирана акция и виновните трябва да бъдат наказани. В това число и Горбачов. Последиците от събитията през 1991 г. ние жънем и досега. Хората в Киев загиват и ще продължават да гинат и занапред по вина на тези, които преди много години взеха решение за разпадането на страната”, добавя депутатът.

Авторите на молбата към главния прокурор напомнят, че гражданите на СССР гласуваха „За” запазването на единството на държавата. Те обвиняват Горбачов за създаването на Държавния съвет на СССР, който не е предвиден като орган на властта в Конституцията. Именно този съвет е приел постановления за признаването на независимостта на прибалтийските републики.

На 4 ноември 1991 г. управлението по надзора на изпълнението на законите за държавна безопасност е образувало дело срещу Горбачов, но на следващия ден това постановление е било отменено.

Депутатите подчертават, че за такова престъпление няма срок на давност.

Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов в интервю за Интерфакс нарече призивите на някои  депутати от Държавната дума да бъде съден за разпадането на страната пълна глупост и желание за личен PR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *