27/04/2024

В Швеция пробват 6-часов работен ден при същото заплащане

Във втория по големина град на Швеция – Гьотеборг, започнаха тестове с  6-часов работен ден при запазване на трудовото възнаграждение.

Инициативата е на зам.-кмета на Гьотеборг Матс Пилхем от лявата партия, пише в. „Локал“.

Според него скъсената работна седмица ще повиши производителността на труда, ще намали болничните и служителите ще се чувстват по-добре психически и физически.

Общинският съвет в града ще изпробва новия работен график в два отдела – единият ще е с намаленото време, а в другото ведомство ще работят по старата 40-часова схема на седмица. В края на експеримента резултатите ще бъдат сравнени.

Пилхем твърди, че схемата вече била изпробвана от местен автомобилен завод и дала обещаващи резултати. Той обясни, че в другите сектори, като например в сферата на социалните грижи, проблемът не е в липсата на служители, а в неефективността на работата им, която се дължи на дългите смени.

По думите му така ще се създадат и нови работни места.

Политиците от опозицията осъдиха новата инициатива. Според представителите на десницата скъсената работна седмица е популистки ход заради предстоящите избори в страната.

Подобен експеримент в стокхолмска болница се провалил, след като служители недоволствали, че само някои привилегировани колеги работели по 6 часа на ден.

Освен това разходите на болницата скочили главоломно и тя била принудена да направи съкращения на персонала.

Бел. ред.: Къде сме ние? Не 40-часова, а почти повсеместно 48- 50-часова работна седмица, на много места и по-дълга, с все по-ниско и постоянно  намаляващо заплащане с оправданието – криза е. Повечето от наемниците в България са истински роби – получават колкото да не умрат от глад, що-годе да се възстановят, за да отидат пак да работят като роби…

На всичкото отгоре вместо да се срамуват, че управляват най-бедната страна в ЕС, напоследък от високите етажи все по-често се чуват коментари от рода на: стига сиромахомилство или пък че сиромахомилството е популизъм…

Тоест, проблемите у нас, както обикновено, се решават много лесно: просто спираме да говорим и – край на проблемите.

http://dnes.dir.bg/news/rabota-shvetzia-gyoteborg-16482411

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *