25/04/2024

Краят на света: Най-спряганите сценарии за апокалипсиса – II част

Продължаваме със списъка на най-коментираните сценарии за евентуален край на света.

Сблъсък на Земята с атестероид. Кога? 2036 г.  

Астероидът Apophis-99942, наречен в чест на древноегипетския демон
на мрака и разрушението, се приближава към Земята. Според
изчисленията на учените през 2029 г. той ще премине максимално
близко до нас на разстояние 37 500 км. и по мръкване жителите на
Европа, Африка и Западна Азия в продължение на няколко часа ще
могат да наблюдават приличащия на звезда небесен обект, пресичащ
небосклона. Апофис ще бъде първият астероид, който може да бъде
видян с невъоръжено око.

Откритият през 2004 г. астероид наплаши учените. Беше му дадена
рокордно висока степен на опасност – „4“ по Торинската десетобална
скала, оценяваща вероятност за сблъсък с космически тела. По-късно тя беше снижена до нула, но учените не изключват, че оказвайки се в непосредствена близост до Земята, астероидът може да промени
траекторията на движението си и да се сблъска с планетата ни през
2036 г. Международната научна ообщественост се разминава в оценката си за опасността от Апофис. Но по данни на НАСА вероятността за катастрофа представлява 1:250 000.

Диаметърът на опасния астероид е около половин километър, а масата му – няколко милиона тона. Ако Апофис все пак достигне Земята силата на удара ще бъде десетки пъти по-голяма от атомния взрив в Хирошима. Вероятното място на падане ще образува полоса с ширина 50 километра, която ще преминава през Русия, Тихия океан, Централна Америка и ще спре в Атлантика. В сличай, че падне в океана, астероидът ще предизвика такова цунами, че всички близки населени пунктове ще бъдат изтрити от лицето на Земята. Не е изключено тази ужасна катастрофа да доведе до изменения в ландшафта и екосистемите.

Към днешна дата Апофис е най-сериозната космическа заплаха, но не е първата, нито последната. Преди 120 години човечеството се размина с ужасна трагедия – през август 1883 г. отломки от комета прелетяха само на няколкостотин километра от Земята. Ако те бяха по-добре „прицелени“ удърът щеше да се равнява на три хиляди Тунгуски метеорита.

През 2060 г. заплаха за земята може да бъде и астероидът 2002 NT7, а
през 2102 с вероятност 1:3000 с нашата планета може да се сблъска
астероидът 2004 VD16.

Прекрасният нов свят. Кога? 2060 г.

Британският учен Исак Нютон не само откри Закона за всемирното
привличане след удар на ябълка по главата му, но е  предсказал и края
на света.

Нютон бил човек на науката, което не му пречело старателно да изучава Библията. И макар британецът да твърди, че не е възможно да се разбере до край тази книга, той все пак изяснил, че в свещената книга на християните е зашифровано послание, свидетелстващо за края на света.

Според него това ще стане през 2060 година. Нютон направил доста остроумни изчисления. За базисна точка той взел 800-та година (време на разцвет на Франкската империя) и прибавил към нея цифрата 1260, която се споменава в Библията.

Ученият предполагал, че през 2060 година на Земята ще се възцари съвсем друг свят, който ще бъде изпълнен с божественото начало.
Нютон предполагал, че именно тогава си струва да хората да чакат
пришествието на Христос и началото на Божието царство на Земята. От само себе си се разбира, че със съществуващите до това време порядки ще бъде скъсано веднъж и завинаги.

За предсказанията на Нютон светът научи през 2003 г., когато телевизия ВВС показа документалния филм „Тъмният еретик“ за учения, в който се разказва за отношението му към религията. Както смята изследователят Стивън Снобелен, който разказва на зрителите за предсказанията на Нютон, откривателят на Закона за всемирното привличане в действителност на първо място бил не учен, а дълбоко вярващ тълкувател на Библията, посветил на тази книга десетки години от живота си. И изчислил не края на света, а края на официалната религия, която искрено недолюбвал.

Нютон много дълго се колебал за избраните от него дати, тъй като имало и други варианти, подсказващи по-късни години за край на
света. В края на краищата той уточнил, че това ще се случи не
по-рано от 2060 г.

За всеки случай обаче той не споделил своите предположения с широката научна общественост. Единственото споменаване на
зловещата дата се появява в едно негово писмо от 1704 г.

Екологична катастрофа. Кога? 2100 г.

Независимият изследовател на планетата Земя – британският еколог
Джеймс Лавлок, имащ репутацията на „учен, чиито прогнози винаги се
сбъдват“, през 2006 г. заяви за заплашващата човечеството глобална
екологична канастрофа, срещу която вече е късно да се борим. За
опасностите от климатичните промени Лавлок алармира още преди 20
години – беше един от първите. Той беше в групата на учените, които проведоха първия брифинг за глобалното затопляне за правителството на Маргарет Тачър през април 1989 г.

Според разработената още през 70-те години от Лавлок “ Гея теория“
Земята е саморегулираща се система, поддържаща екологията в подходящо за живот състояние. Но пренаселването на планетата и
замърсяването на околната среда са я довели до точката, от която вече
няма връщане назад. И сега този механизъм ще работи против човека.

Според разчетите на еколога към 2100 г. на Земята ще настъпи климатичен ад. Температурите ще се повишат с 5-8 градуса, което ще направи голяма част от сушата непригодна за живот. Значителна част от Европа ще стане необитаема пустиня. Животът ще се запази в Британия, Сибир, Чили, Канада и Нова Зеландия. В Арктика ще се появат градове. Повсеместно ще се усеща недостиг на храна и питейна вода. В такива условия 80 на сто от хората ще загинат, останалите ще се отправят на Север. Според изчисленията на Лавлок промените в климата ще продължат 100 години.

Според екологическите параметри устойчиво и дълго хората като вид на планетата могат да живеят, ако са не повече от 500 млн. човека. ( б.р.: тази вече станала почти окултна цифра се върти непрестанно и по разни поводи, а мнозина съзират във внушението за огромния излишък от население манипулация на мракобесническите сили и по-конкретно – на илюминатите).

Според прогнозите на ООН към 2020 на планетата ни ще живеят от 7,8 до 10,9 милиарда човека. Лавлок не е единственият, който бие тревога във връзка с изменението на климата. Американската космическа агенция НАСА заяви, че площта на ледовете в Арктика се намалява до най-ниската отметка от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г. Ледената покривка за това време намалява с 13 на сто на всеки
десет години.

Според прогнозата на Световната банка към края на века температурата ще се повиши с 4 градуса. Затоплянето ще засегне всички региони, ще нарасне рискът от възникване на суши, урагани и наводнения. Авторите на доклада считат този сценарий за неизбежен – поставената на световната общественост цел е да не допусне повече от 2 градуса повишаване на температурите.

Апокалипсис и страшен съд

Повечето от религиите споменават за края на света. За християните краят на света е свързан с раждането на Земята на Антихриста и второто пришествие на Исус Христос.

Според „Откровението“ на Йоан Богослов Земята ще бъде изгорена на
дълбочина осем и половина лакти заедно с планините, дърветата и животните. Всички хора ще се изправят пред страшния съд, след което спасените праведници ще попаднат в царството небесно.

Апокалипсисът ще бъде предшестван от катаклизми. Хората ще се
сблъскат с разрушителни войни, епидемии от телесни и душевни
болести, глад. Навсякъде ще се вършат беззакония, ще започнат гонения на вярващите, а Евангелието междувременно ще се разпространи сред всички народи.

Точна дата за края на света в Библията няма посочена. Това се обяснява
така: за този ден никой не знае – „нито ангелите небесни, нито синът, нито отца“. Някои тълкуватели на Библията смятат, че събития, случили се вече  през ХХ век, са знаци за скорошното приближаване на апокалипсиса.

За първи път християнска Европа е чакала края на света през 1000 година. Милениума католиците се стягали да посрещнат вече в
царството небесно, поради което готвейки се за страшния съд, европейците престанали да обработват нивите и да се грижат за животните. В новогодишната нощ на 1000 г. огромен брой християни се събрали в Рим, в очакване на последната папска благословия.

Краят на света не се случил, но окончателно от страха от апокалипсис европейците се освободили едва през 1033, когато също не се случила никаква катастрофа.

Православните чакали края на света през 1492 г. тъй като именно до тази година били изчислени Пасхалиите – формули за изчисляване на кои дати ще се пада пасха.

Иначе казано – нищо ново под слънцето…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *