23/04/2024

Неравенството в доходите – основна причина за нещастието

Докато богатите стават все по-богати, а бедните изостават, степента на щастие и удовлетвореност се понижава, но само сред хората със скромни и по-ниски доходи, сочи ново проучване, цитирано от Ройтерс. Изводът важи за около 60% от американците, разкрива проучването, което предстои да бъде публикувано в списание Psychological Science.

„Неравенството в доходите се задълбочи силно в САЩ, особено след 80-те години на миналия век. Заради това виждаме изразен спад на степента на удовлетвореност от живота и на щастие“, казва Шигехиро Оиши, психолог в Университета във Вирджиния.

„Като цяло заплатите на изпълнителните директори нараснаха извънредно, докато тези на средните работници не толкова“, посочва той.

Изследователите са проучили връзката между неравенство в доходите и нещастието, като са анализирали данни за над 48 хил. души, участвали в проучването в годините между 1972 г. и 2008 г.

Изследователите са открили, че колкото по-голямо е неравенството в доходите, толкова по-малка е вероятността хората да възприемат сънародниците си като честни или справедливи. Това, на свой ред, води до понижено усещане за общо благополучие.

„Първоначално мислехме, че всичко това може да се обясни с икономически фактори, но не е така“, казва Оиши. „Когато хората виждат, че някои други са в изгодна позиция, в каквато много от нас не са, естествено възниква липса на доверие към системата и другите.“

Проучването разкрива също, че икономическото неравенство не притеснява най-богатите американци. Най-богатите 20% отговарят, че неравенството в доходите не променя техните усещания за справедливост, доверие или общо благополучие.

Според Оиши проучването може да подкрепи данъчни промени, при които богатите плащат повече, а бедните – по-малко.

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *