29/01/2023

Днес е Денят на Земята – как да й помагаме?

Международен ден на Земята (Ден на Земята) е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души на 22 април.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

По покана на външния министър Кристиян Вигенин в Деня на Земята той заедно с представители и ръководители на дипломатически мисии у нас ще засадят дръвчета в парк „Мир и Дружба“ в район „Студентски“.

Как можем да помогнем на Земята?

– като караме колело или ходим пеша, когато е възможно

– като използваме чанти за многократна употреба при пазаруване в магазина

– като изключваме осветлението, когато нямаме нужда от него

– като пестим питейната вода, като затваряме добре кранчетата на чешмите си

-като събираме разделно отпадъците и изхвърляме боклука в предназначените за това съдове.

http://news.ibox.bg/news/id_372150577

(Visited 225 times, 1 visits today)

One thought on “Днес е Денят на Земята – как да й помагаме?

  1. Измислени ПРАЗНИци, с манипулативна цел. Блажени са верующите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *