29/03/2024

Тачър е причината за сегашната световна криза, твърди Р. Проди

Икономическата политика на бившия британски премиер Маргарет Тачър  е довела до сериозни негативни последици за световната икономика, подготвяйки почвата за сегашната криза, счита бившият министър-председател на Италия и  бивш  председател на Европейската комисия Романо Проди.

Маргарет Тачър е първата и единствена жена министър-председател в историята на Великобритания (1979-1990). Тя почина в понеделник на 87-годишна възраст.

“Последствията от политиката на Тачър не  определям аз, това показват фактите. В този свят, който се доверява само на пазара, за много кратък период той отстрани някои проблеми в глобалната икономика, но след това постепенно подготви настоящата криза”, каза известният европейски политик в телефонно интервю за  RepubblicaTv.

“Тачър искаше пазар на 100%.  Никой не е срещу пазара, но само пазар  без никакви ограничения доведе до дисбаланса, който ние  чувстваме днес”, подчерта Проди. При това той отбеляза, че само историята ще покаже кой носи основната отговорност за това, което се е случило – самата  Тачър или нейните интерпретатори.

Според Проди, политиката на Тачър, подхваната от президента на САЩ Роналд Рейгън,  промени света,  въвеждайки   нови правила за световната икономика. Това доведе до разширяващата се пропаст между бедни и богати.

“Следата, която Тачър остави в историята е също и в това, че тя бе учител на Рейгън. Тачър и Рейгън промениха света, промениха баланса на световната икономика. Те промениха цялата концепция на света: възможно най-малко държава, никаква  правителствена намеса на пазара, което доведе дисбаланса, а това засяга здравето на човечеството. И така стигнахме тук, където сме сега “, обобщава Проди.

http://30dumi.eu/2013/04/prodi-ikonomicheskata-politika-na-tacha-r-dovede-do-segashnata-ikonomicheska-kriza/

One thought on “Тачър е причината за сегашната световна криза, твърди Р. Проди

  1. Боклук долен. Само чакат някой да умре и да му прехвърлят вината, а другите чисти, чисти, та чак да те е страх да ги пипнеш с мръсни ръце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *