17/04/2024

Лужков иска да се засели в Латвия, местните не са във възторг

Лужков

Уволненият от Владимир Путин и Дмитрий Медведев несменяем от десетилетия кмет на Москва Юрий Лужков е подал молба за латвийско гражданство, съобщава lenta.ru

Латвийският интернет-портал Delfi отбелязва, че Лужков има основание да получи жителство, тъй като е инвестирал задължителната сума от 200 000 лата / 400 000 долара/ в капитала на банка Rietumu banka. Освен това той притежава недвижима собственост на територията на Латвия.

Вътрешният министър Линда Мерциеце съобщи, че в момента тече проверка на финансовите източници на Лужков за инвестицията в Rietumu banka.За да се изясни този момент, трябва да бъде осъществен контакт с руската страна, пише Delfi.

„Правоохранителните органи проверяват и друга информация и мисля, че тези или други юридически причини ще бъдат достатъчни, за да бъде отказано подобно разрешение“, смята министърът.

От първи юли 2010 г. в Латвия влязоха в сила поправки в Закона за миграцията, който дава право на чужденците да кандидатстват за латвийско жителство, ако се сдобият с недвижима собственост на стойност от 50 000 до 100 000 лати / от 100 000 до 200 000 долара/, ако регистрират фирма в страната, или имат в банкова сметка в Латвия 200 000 лата /400 000 долара/.

Според някои сайтове в края на миналата година Лужков е подал документи и за британска виза.

В Латвия обаче не са във възторг от идеята на Лужков да им стане съгражданин. В миналото той неведнъж е посещавал Рига и се е отличавал с нелояните си към страната възгледи.

Още през есента той каза, че руският език трябва да стане втори държавен език в Латвия и това издразни жителите на Прибалтийската репулика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *