19/04/2024

Учени: Газираните напитки разрушават мозъка

Редовната консумация на газирани напитки с повишено съдържание на захар опасно променя структурата на главния мозък, предупреждават учените.

След време при тези, които често пият газирано, могат да се появят нарушения, подобни на регистрираните при раково болните и лудите, пише Daily Mail.

До тези плашещи изводи са достигнали експерти от Австралия. Изследователите поставили опитни плъхове на „сладка диета” ( вместо обикновена вода им давали подсладена) и проследили какво ще се случи.

„Нашето проучване показа, че продължителната употреба на напитки с високо съдържание на захар, предизвиква изменения в поведението и изменения химичния състав на мозъка”, коментира Джейн Франклин – един от учените, участвали в опита. Подобни изменения се наблюдават в мозъка при раково болните, както и при онези, които страдат от болестта на Алцхаймер.

Неотдавна американски учени изчислиха, че само няколко газирани напитки на ден съкращават двойно живота. А в отделни случаи смъртта може да настъпи след година. Към разболяване и преждевременна смърт водят разстройването на работата на черния дроб и сърцето, които предизвиква захарта, а така също и захарният диабет, рискът за появата на който се увеличава. При това положението не може да се подобри нито от качествените хранителни продукти, от които се състои основната част от порциона, нито от повишаването на физическата активност.

Учените отбелязват, че критично опасното количество захар се съдържа в три стандартни опаковки на сладки газирани напитки от 0,33 литра.

Бел. Ред: Още по-вреден е аспартамът ( нутрасуитът) и други изкуствени подсладители, с които с цел да бъдат „по-зравословни” напоследък се рекламират много подобни продукти. Това е доказано с други проучвания. Изводите си направете сами.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *