20/04/2024

Как да се освободим от натрапчивите черни мисли?

Измъчват картини с неуспехи, трагедии, катастрофи, възникнали с любимите ви хора  – те не ви позволяват да се се радвате на живота и нормално да заспивате през нощта. Не знаете как да спрете  да мислите  за бедите? Тези съвети ще ви помогнат постепенно да се справите с лошите мисли.

Често, за да  се преодолеят негативните мисли, помага настройката на на положителна вълна – среща с приятели,  разходка в парка, филми в жанра комедия, танци на фона на силна и  енергична музика – това е нужно, за да се избяга от лошите мисли. Колкото повече ежедневието ви е  запълнено, толкова по-малко време и желание ще имате да  мислите за лошото.

Има и друга закономерност. Насладата от така прекараното време трябва да бъде по-силна от мислите със знак минус . Колкото по-ярки са възникващите емоции, на толкова по-трайно облекчение може да се разчита. Идеални за тази цел са новото хоби или пътуванията.

Негативни мисли , свързани със сигурността на роднините? Въображението ви постоянно рисува картини на маниаци, нападащи деца, инциденти, свързани с хората, които обичате и други заплахи за живота на близките хора? Хората, засегнати от този проблем, страдат от липсата на доверие към света.

Разбира се, може да се възмутите: „Как може да му се вярва на света след като всеки ден толкова много хора умират“. С това няма как да се спори. Но всичко си има и обратна страна. Помислете за това: въпреки всички заплахи за вас и вашите близките са живи и здрави. Светът и досега се грижи за вас и ви предпазва от възможни опасности. Колкото повече му се доверим , толкова по-малко лоши мисли ще ни идват на ум и по-малко негативни мисли ще ни спохождат.

За да се укрепи този ефект и да се преборят неоснователните страхове, представете си негативния образ като отражение в огледалото. Правилно визуализирайте детайлите. Сега хвърлете огледалото на пода – нека да се разбие на хиляди парчета. Хвърлете ги далеч и създайте ново огледало, което ще  отрази благоприятен резултат: например, близкият ви човек безопасно минава през тъмна улица и безметежно се  завръща у дома.

Ако често   визуализирате собствените си неуспехи по време на работа, общуване и други области на живота, коренът на проблема се крие в липсата на доверие у самия вас. То расте и става все по-силно всеки път, когато нещо се обърка. За да подобрите  самочувствието си, вземете една тетрадка , в която да записвате всички ваши успехи.

И за всеки от тях непременно си направете сами подарък, макар и малък, за да се осигури положителен ефект на подсъзнателно ниво. Началникът е одобрил вашето предложение – отидете в любимото си кафене, повишили са ви в службата – купете си нова дреха и всичко –  в същия този дух.

Как да спрем да мислим за лошите неща,  случили в миналото?
Осъзнайте, че това няма как да се промени. Това са  свършени факти и непрекъснатото превъртане в главата на минали събития, представяне на начина, по който е трябвало да се действа в дадена ситуация, никак не ни помага. Но настоящето и бъдещето са във вашите ръце.

Всяко малко действие, извършено днес,  може да промени коренно живота ни утре, следващия месец или година. Чувствайте се собственик на живота си.

Доста от събитията в живота на човека наистина не зависят от него. За мислите обаче е точно обратното – имаме пълна власт над тях. По-лесно се преминава през живота без камък в сърцето.

http://30dumi.eu/2014/01/sa-veti-kak-da-sprem-da-mislim-za-loshoto/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *