25/04/2024

Президентът на Украйна изстреля ракета по рибари по време на учение

По време на учение на Яворовския полигон в Лвовска област, в което участва и президентът на Украйна Виктор Янукович, една от противотанковите ракети попадна във водоем, недалече от село Грушев.

Тази информация бе разпространена от „24 канал”, който се позовава на свидетелствата на местни жители. По данни на телевизията става дума за една ракета от типа СТУГНА-П, която изстрелял лично Янукович.

В съобщението се казва, че в момента по бреговете на водохранилището е разпиляна риба, която е загинала от взрива, а  на близките вили и ловен дом са избити стъклата. По думите на рибарите „стълбът от вода бил толкова висок, че местните хора хукнали да бягат без да разбират какво точно се случва”.

„Львовский портал” уточнява, че ракетата е попаднала в Заводското водохранилище, което се намира на няколко десетки километра от Яворовския полигон. Очевидка на случилото се съобщава, че на брега на езерото към този момент е имало шест палатки с почиващи, които „едва не били отнесени от ударната вълна”. Никой от обаче не е пострадал.

Веднага след произшествието на място пристигнали представители на рибното стопанство и органите на реда. Отначало Министерството на отбраната на Украйна запази пълно мълчание по случая. Ръководителят на западния регионален медиен център при министерството Александър Поронюк предположи, че рибарите са могли сами да избият рибата с динамит, приписвайки това на военните.

„Дивись.Инфо” нарича информацията за изстреляната в езерото ракета „провокация”, пояснявайки, че ако това действително е станало, учението щеше да бъде преустановено.

Демонстрационно-тактическите учения с участието на Янукович са се състояли на 1 октомври. В тях са участвали подразделения на сухопътните войски и ВВС – общо 1700 военнослужещи и 400 единици бойна техника. Както пише „Коммерсантъ-Украина” пред президента е бил разигран сценарий по отблъскването на условна атака от чужда държава.

По-късно Янукович заяви, че военните са показали високо ниво на подготовка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *