26/04/2024

Гръм от ясно небе! Китай изпраща седем души на Марс през лятото!

Като гръм от ясно небе преди ден долетя новината, че Китай започва Велика експанзия на Марс, отправяйки първата експедиция от седем души, на които се пада честта да пристъпят към колонизацията на нашия близък космически съсед. Те трябва да основат първата в историята на човечеството космическа база на друга планета. Съобщава се, че в близките три месеца, използвайки изгодното астрономическо сближаване на Земята и Марс, към Червената планета ще бъдат изпратени още 11 екипажа с еднопосочен билет.

Пред засекретено съвещание на Съвета по национална безопасност на САЩ директорът на ЦРУ Дейвид Петреъс заявил, че неговото ведомство е знаело за същуствуването на китайската космическа програма за колонизация на Марс и е предупреждавало правителството на страната си за възможно начало на космическата експанзия на китайците през лятото на 2012 г. След завършването на доклада на шефа на ЦРУ група сенатори начело с Джон Маккейн остро поискала от президента Обама да отправи ултиматум на Китай и да го заплаши с пълно прекратяване на диплматическите отношения. На езика на международната политика, това означава обявяване на война в слчай, че Китай не се откаже от изпращането на следващите експедиции на Марс.

Космическата програма на Китай стартира още в далечната 1956 г., но едва преди 14 години китайците успяха да изведат в околоземна орбита своя първи изкуствен спътник, просъществувал 57 минути.

От този момент нататък погледите на милиарди китайци са устремени към небето. През 1976 г. Китай създава технология за връщане на космическите апарати обратно на Земята и успешно пуска автоматична междупланетна станция до Луната.

Но всички опити на Китай да изпрати човек в космоса дълги години завършваха с неуспех чак до 16 октомври 2003 г. На тази дата в 6 ч. и 23 минути пекинско време първият китайски пилотируем космически кораб „Шенчжоу“, извършвайки 21-часов полет в космоса, успешно се приземи в набелязания район на Вътрешна Монголия. Този полет предизвика възторга в цялата Поднебесна империя, а първият китайски космонавт (тайконавт) Ян Ливей и до днес си остава кумир за китайските младежи.

Прези миналата година Китай изстреля отново успешно собствена орбитална станция, с което стана първата държава в света по броя на изпълнените стартове, отстъпвайки палмата на първенството единствено на вече не съществуващия Съветски съюз. Междувременно Китай обяви голяма космическа програма, включваща създаване на собствена многомодулна лунна база през 2015 г.

На император Наполеон се приписват думите: „Китай спи. Нека спи и занапред. И не дай Бог да доживеем до деня, когато Китай ще се събуди“. www

Б.Р.: Остава да видим дали тази новина е достоверна. Истината е обаче, че от надигналия с труда си глава китайски дракон вече може да се очаква всичко.

One thought on “Гръм от ясно небе! Китай изпраща седем души на Марс през лятото!

  1. Еее бати и хамериканските свини, наакали са се. И ся кво, целия космос за тях да бъде. Алчни свини. Не че китайците са много стока де.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *