19/04/2024

Русия – в топ десет на най-агресивните страни в света

Русия е призната за една от най-агресивните държави в света. С всяка година тя слиза все по-ниско в рейтинга на Индекса на миролюбието на Института за икономика и мир, съобщава РБК daily.

Според резултатите от проучване от 2011 г. Русия се оказва на 153-то място от общо 158. Влияние върху този имидж оказва увеличаването на военния бюджет, увеличаване броя на затворниците и полицаите, а също и търговита с оръжие.

За изчисляването на рейтинга се използват 23 показателя, включително нивото на милитаризация и процентът на затворниците срямо общия брой на населението. Най-миролюбивата страна в света за втора поредна година е Исландия, а най-мирният регион – Западна Европа.

За първи път от въвеждането на индекса през 2007 г. най-неспокойният регион е друг. Ако преди класацията се водеше от африканските държави, разположени южно от Сахара, то след Арабската пролет те отстъпиха първенството си на Близкия Изток и Северна Африка.

С всяка изминала година Русия слиза все по-ниско в тази класация. През 2007 г. страната е била на 118-а позиция заради високото равнище на организираната престъпност и огромния щат на армията. След година Русия слезе с 13 стъпала надолу, след това с още пет, след това със седем, докато през 2010 г. заради атентатите в Московското метро и „Парка на културата“ не достигна 147-о място. Година по-късно от най-ниската точка в този рейтинг я делят само пет степени.

В действиелност през последно време общата ситуация в Русия се подобри: делът на военните разходи в структурата на брутния вътрешен продукт бе намалена до 2,3 на сто, затворниците от намаляха от 534 на 100 хиляди души. Но през това време в този световен рейтинг бяха включени нови, по-миролюбиви държави и Русия беше изхвърлена назад, с което влезе в групата на десетте най-агресинви страни в света.

Руссия си остава в групата на лидерите по износ на оръжие и брой на полицаите на глава от населението. Продължава да е неспокойна и обстановката в Северен Кавказ.

„От една страна фактът, че в този рейтинг сме до Сомаялия, е куриоз. Вече няколко десетилетия там не стихва гражданската война докато в същото време в Русия най-голямото изостряне на обстановката беше през 1993 г. и то – за кратко. От друга страна към Русия априори има по-високи изисквания, отколкото към държавите от Африка. Нашата страна я сравняват с Централна Европа – държавите, които също бяха в комунистическия блок, но сега демострират съвсем различни резултати“, коментира зем.-директорът на Центъра за политическа технология Алексей Макаркин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *