26/04/2024

19 кг злато и платина, 51 000 скъпоценни камъни иззети при обиск у чиновничка

Това е само малка част от иззето съкровище

51 000 на брой скъпоценни камъни и 19 кг злато и платина. Това не е съкровище, съхранявано в някоя национална банка. Имането е открито  при обиска на служителка, сега следствена, в руското Министерство на отбраната.

Бившата началничка на Департамента по имуществени отношения в министерството Евгения Василева нарича своите богатства „евтина бижутерия”. Следователите обаче издирили търговеца на скъпоценностите, от който Василева ги е купувала, в това число планински кристали и други по-скъпи камъчета. Най-евтината бижутерия по неговите думи струва някъде около 350 хил. рубли. Общата стойност на конфискуваните камъни и благородни метали и сплави е около 130 млн. рубли. И това е цена, в която не е отчетена художествената стойност на изделията.

Специалистите по ювелирни изделия, които били извикани на помощ от следователите, поискали още около месец, за да сортират фалшификатите от истинските украшения.

Богатството си Евгения Василева съхранявала в специални шкафове.

Василева

От къде е златото?

Бащата на подсъдимата Николай Василев твърди, че неговата дъщеря не притежава „никакво особено богатство”. Той настоява, че тази бижутерия е била предназначена за продажба – дъщеря му възнамерявала да се занимава с търговия на накити.

„Да, има ювелирни изделия. Далеч по-малко, отколкото се съобщава. Лъвският пай е  бижутерия. Диаманти въобще няма. Има планински кристал. Това има. Откъде се е взело всичко това? Ами от всички роднини, нейните баби, дядовци и разбира се – аз, казва бащата на обвиняемата. Дъщеря ми откри бижутерийна компания „Результат”. Тя стартира през август 2012 г. Това искаха тя и майка й. Аз им помогнах със средства”.

Обвинителите обаче съзират в това хитър ход (явно подсказан от адвокатите на Василева) за алиби на дъщерята. И подготвят за съда доказателствен материал за истинския произход за стотиците милиони на Евгения Василева и нейното богатство.  Но ще бъдат отчетени и финансовите възможности на бащата. А той обяснява, че може да си позволи да помага на дъщеря си, тъй като не е беден човек.

По повод тези му думи един от следователите иронично отбелязва: „ Дори при такова материално положение на бащата на Василева е необходимо в продължение на 20 години всеки месец той да дава заплатата на дъщеря си, за да придобие тя такива богатства”.

В същото време стана известно, че Евгения Василева силно се тревожи за съдбата на иззетите скъпоценности. Нейните адвокати възнамеряват да направят искане за връщането на скъпоценното имущество, което „правоохранителите могат да повредят при транспортирането и съхранението му”.

„Сега всички накити на Василева, фигуриращи в наказателното дело, се явяват веществени доказателства. Ако се изясни, че те имат законен произход, ще й бъдат върнати. Засега никой не може да каже колко дълго ще продължат експертизите и самото разследване, поясни един от следователите.

В момента следствената Василева е с електронна гривна за проследяване на крака и няма право да се отдалечава от дома си за повече от три часа.

Източник КР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *