24/04/2024

Неизвестна болест разсъблича и погубва пингвинте

Учените се сблъскват със загадъчна болест, която поразява пингвините от Южното полукълбо. Симпатичните птици започват да губят топлия си кожух от пера и на практика остават голи.

За първи път оплешивели пингвини били открити в специален развъдник в град Кейптаун. Близо 7 на сто от постъпващите тук през 2006 г. пингвини били с този странен недъг. През следващата година този процент се увеличил до 18 на сто, след година паднал на 11 %. Малко по-късно оплешивяващи птици били открити и в дивата природа.

Учените открили, че от подобна болест страдат не само пингвините в Южна Африка. Техните събратя, живеещи от другата страна на океана – в Аржентина, също са поразени от това заболяване. Магелановите пингвини също губят оперението си , някои от тях вече загинали. Причината за болестта и досега не е открита.

Плешивите пингвини трудно оцеляват в дивата природа не само заради необичайния си външен вид. Перушината предпазва птиците от студа и в морето, и на сушата. Непромокаемият кожух защитава пингвините от загуба на топлина. Птиците без пера трябва да се хранят с много по-голямо количество риба от здравите си събратя, за да си набавят енергия.

Има няколко предположения за болестта. Като най-правдоподобни изглеждат недостигът на храна, генетични изменения у птиците или въздействие на някакви вредни микроорганизми. Учените не изключват, че своята лепта за този проблем може да дава замърсяването на местообитанията на пингвините. Заради нарушения биологически баланс от човека през последните десетилетия по целия свят броят на пингвините значително е намалял.

Според д-р Ди Бермс от Американското общество за опазване на природата е необходимо бързо да се изясни причината на заболяването, за да може да се ограничи нейното разпространение. Пингвините и без нея страдат много от безбройните изпускания на нефт в океана и от природните катаклизми.

http://tainy.net/20350-pingviny-lyseyut.html#ixzz1JYrtqeCA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *