24/04/2024

В класацията за най-провалените държави – изненадвате ли се от мястото ни?

България заема 132 място в класацията на най-провалените държави в света, известна също като “рейтинг за недееспособност”, който съставя неправителствената  организация The Fund for Peace и списание Foreign Policy. В списъка с недееспособни държави, челните места са за най-неблагополучните страни.

Рейтингът отразява способността на властите да контролират целостта на територията, състоянието с бежанците, социалното неравенство, демографската, политическата и икономическа ситуация в страната. Държавите са разделени на групи в зависимост от сериозността на ситуацията.

В продължение на шест години, 1-вото място за най-провалена страна “печели”  Сомалия с нетен резултат от 113,9 точки, но изследователите посочват, че в страната има предпоставки за подобряване на положението.

България бележи ръст от миналата година, когато е била на 130-та  позиция в индекса на провалените държави, с 55 точки сега, като миналата година е имала също 55, но е изместила други страни: http://ffp.statesindex.org/tables/fsiindex2013.php

В групата на страните с най-нестабилна ситуация влизат  само африкански държава със 110 или повече точки: освен Сомалия авторите на доклада признават за такива и  Демократична република Конго, Судан и Южен Судан.

Лидерите на най-стабилните и ефективни страни в света имат 18 точки – това са Финландия и Швеция с 19,7. Най-много ситуацията се е влошила в Мали, където на фона на хуманитарната катастрофа се е задълбочила и политическата криза. Най-добре се проявява Япония, постепенно преодоляваща икономическата криза и последиците от земетресението, цунамито и голяма ядрена авария.

Read more: http://30dumi.eu/2013/10/indeks-na-provalenite-da-rzhavi-klasatsiya-ka-de-sme-nie/#ixzz2glHycxf5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *