26/04/2024

Хиляди вярващи се стекоха на святата Кръстова гора

На празника Въздвижение на честния Кръст Господен (Кръстовден) хиляди се събраха на Кръстова гора. Още вчера множество миряни се отправиха към светото място, наричано още „българският Йерусалим“.

Те преспаха край манастира вярвайки, че докосвайки се до необикновено силната енергия на мястото, ще получат изцеление на душата и тялото си.

Нито затрудненият достъп заради огромните задръствания по пътя до Кръстова гора, нито дъждът, нито хладната и ветровита нощ успяха да откажат вярващите, дошли да присъстват на празничната вечерня в манастира „Света Троица“, която беше отслужена от Пловдивския митрополит Николай.

Около полунощ вечернята прерасна в утринната Божествена света литургия, която продължи повече от три часа.

И днес достигането до светото място се оказа нелека задача. Повече от два часа отне на миряни да изминат онези няколко километра между Борово и Кръстова гора, които в обикновен делничен ден отнемат не повече от 20-30 минути.

Въпреки километричното задръстване почти до входа на манастира, хората не се отказаха и стоически изтърпяха преминаването на тясната отсечка, знаейки, че в празничния ден всеки, успял да стигне до Кръстова гора, ще може да се поклони и пред частица от кръста Господен, която се пази в църквата на обителта.

Именно на 14 септември се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност за бедните и в построяване на много храмове.

Царица Елена в чест на победата на сина си цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово.

Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разпънати заедно със Спасителя разбойници. И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят.

В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило.

Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Исус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

http://dnes.dir.bg/news/krastovden-krastova-gora-14986959

Снимката е архивна

One thought on “Хиляди вярващи се стекоха на святата Кръстова гора

  1. Честит празник на всички българи!Нека Бог и вярата, ни пазят изакрилят от всияко зло и спасят душите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *