23/04/2024

Опозицията скочи предизборно срещу ГЕРБ на сесията в парламента

Депутатите се върнаха в Народното събрание след лятната си ваканция и първото им заседание започна с декларации за приоритетите на партиите за новата пленарна сесия. Още преди да започне първият работен ден председателят Цецка Цачева увери в ефира на БНТ, че парламентът няма да спре работа по време на предизборната кампания, както искат част от депутатите. Вчера от БСП се обявиха твърдо срещу идеята две седмици депутатите да не работят.
Днес Цачева обясни, че това няма как да стане, тъй като правилникът регламентира ваканциите и следващата е чак в дните около Коледа. Тя обаче призна, че няма как да спре изказванията от трибуната на парламента, които ще са предизборна агитация.

„ГЕРБ успя да запази доверието, което й беше гласувано. Активно работим за гарантиране на финансовата стабилност още от първия ден“, това заяви пък председателят на парламентарната група на ГЕРБ  Красимир Велчев в началото на заседанието, предаде БГНЕС.

„На България вече се гледа като на стабилен партньор. Успяхме да привлечем чужди инвестиции, страната ни продължава да бъде с най-ниски данъци. Властта не промени ГЕРБ, възможностите, които ни даде тя, ни стимулират още повече. Макар и да не се яде, асфалтът може да нахрани много градове и села. Оказа се, че избирателите искат зад отрязаната лентичка да има детска градина, водопровод и т.н., предпочетоха го това пред вашите първи копки, които правехте, предпочитат да стигнат до Перник за 20 минути, а от центъра на София до „Люлин“ за 6 минути“, обърна се той към опозицията.

Той посочи, че предстои внасянето на Пакта за финансова стабилност, въвеждане на диагностично-свързани групи, за да се подобри качеството на лечение, регламентиране на дистанционната работа. „Изборна година е. Наясно сме, че ще продължите да критикувате. Време е да признаете това, за което съжалявате, че вие не направихте. Ние признаваме, че за двете години управление минахме през поредица негативи, допуснахме грешки, прибързахме, водени от нагласата за спешни реформи“, каза още Велчев.

„От 400 обещания на министрите за 2 години са изпълнени 10%. Имаме все по-неработещ парламент, от който нищо не зависи и пример за това дава министър-председателят и цялото правителство, което отсъства“, заяви на свой ред лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него хората са се нагледали на пиар акции на министри.

„Министрите отскачаха от морето до някой друг обект за първа копка или за инспекцийка, или за наглеждане на своите ведомства, колкото хората да не забравят, че държавата има правителство. Двамата вицепремиери пак си премериха мускулите чрез „Лукойл“. Минималната работна заплата трябваше да бъде увеличена преди повече от 1 г. Все повече зейва пропастта между вашите твърдения и това, което виждат хората“, категоричен бе бившият премиер, според когото парите в държавата са в сивата икономика и в монополите.

„Няма по-смешен лозунг от „Градим България“. Ограбихте резерва на НЗОК, ограбихте бизнеса, ограбихте пенсионните фондове, изядохте почти половината от фискалния резерв. БСП заявява, че не ни е страх от вас. Ще се борим за промяна на този порочен кръг, който вие създавате“, заяви още Станишев.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък каза от трибуната, че премиерът Бойко Борисов иска да подражава на управлението на Тодор Живков. Според него ясен сигнал за това е включването на личен представител на премиера в комитета за честване на 100-годишнината от раждането на бившия комунистически ръководител на България, когото хората наричаха Тато. Той определи като тежко падение за една партия, която се определя като демократична и изповядва десни ценности, подобно решение.

Димитров сравни честването на Живков с честване на Адолф Хитлер в Германия, на което да присъства представител на управляващата дясна коалиция на канцлера Ангела Меркел.

Лютви Местан от ДПС пък каза, че изборите вече са манипулирани и доказателство за това са актовете на ЦИК за сформиране на общинските избирателни комисии.
„В много общини ГЕРБ си присвояват и председателското и заместник-председателското място в ОИК. Особено скандални са заповедите на кметове на ГЕРБ, с които се закриват съществували с години избирателни секции в кварталите в малцинствено население“, добани той.

dir.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *