19/09/2020

Осветиха паметник на Ванга за 100-годишнината й в Рупите

Паметник на пророчицата Ванга беше открит с водосвет в местността Рупите край Петрич по случай 100-годишнината от рождението й.
Преди това в храма „Света Петка Българска“, построен приживе със средства на Ванга, бе отслужена литургия, на която присъстваха двамата големи нейни приятели – Нешка Робева и акад. Светлин Русев, предаде БГНЕС.На тържеството в Рупите дойдоха политици, кметовете на Петрич и Сандански, прокурори, както й бившият игумен на Роженския манастир Брат Джон, който сега е епископ в Светия Синод под името Йоан Богослов.

Паметникът на пророчицата откриха синът й Димитър Вълчев, който е председател на фондация „Ванга“, и Светлин Русев. Паметникът, дело на скулптора Емил Попов бе осветен с водосвет и „Многая лета“, а след това отрупан с цветя. Проф. Емил Попов е увековечил Ванга, седнала на стол по време на сеанс. Монументът е от посребрен месинг, тежи 400 кг, и е поставен върху мраморен фундамент пред мостчето, водещо към „Света Петка Българска“.

Вангелия Димитрова Гущерова, която цял свят познава като Ванга, е родена през 1911 година в Струмица. В началото на Първата Световна война баща й е мобилизиран в армията, а майка и умира, когато тя е само на 4 години. Завръщайки се от войната, овдовелият й баща се жени повторно. Веднъж, когато 12-годишната Ванга отива на полето, се разразява страшна буря. Намират я затрупана с пръст в една нива. Тя е страшно изплашена, а при инцидента са пострадали и очите й. Зрението и започнало да намалява, а лечението не помагало. 4 години след произшествието губи напълно зрението си и е настанена в дом за слепи, където прекарва три години.

Необичайните й способности започнали да се появяват постепенно и се усилват в годините на Втората световна война. С абсолютна точност тя казва на селяните, къде да намерят загубения си добитък. Славата за дарбата й бързо се разнася в околността и към дома й започват да се стичат тълпи от хора.

Българският учен Георги Лозанов я наблюдава в продължение на 25 години и отбелязва, че над 7000 от предсказанията й са се сбъднали.

Способностите й са признати дори от правителството и през 1967 година е решено да я направят държавен служител. Назначават й касиер и й определят приемни такси – за чужденците по 50 лева, за тези от соцлагера – по 20, а за българи – по 10 лева. Парите се превеждат в държавния бюджет, а за това й дават заплата от 230 лева месечно. Всичките си средства пророчицата инвестира в построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите.

Ванга почина на 11 август 1996 година и бе погребана до параклиса й.

dir.bg

(Visited 299 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *