26/04/2024

108 млн. лева са изчезнали от здравната каса незнайно къде

Председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер алармира, че 108 млн. лв., натрупани от здравни вноски, са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката на НЗОК в БНБ.

Джафер обясни, че никой не знае какво е станало с тези пари, а НЗОК разчита на тях за бюджета си за 2013 г.

Според анализите толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си, каквато не се очаква.

„Значи предишните управляващи са харчили парите за здраве за каквото решат, а ние сега трябва да се чудим откъде да търсим средства“, коментира Джафер.

Според финансовото министерство „парите вероятно не са харчени за друго“, цитира „Сега“ източници от НЗОК.

Те не са в наличност по сметката, тъй като по закон касата може да получава по нея 1/12 от бюджета си всеки месец. Затова от НАП превели по-малко пари от вноски за определен период.

Най-вероятно в края на годината ще се отчете сума над плана, но тогава няма да има време да се изхарчи.

Сред вариантите е дефицитът на касата да бъде прехвърлен за 2014 г., а бюджетът й тогава да бъде увеличен с нужните средства, за да се разплати с болници и лекари за стари дейности.

Това обаче ще задълбочи задлъжнелостта на медицинските заведения.

Преди дни надзорът на НЗОК реши, че за края на годината ще има ново бюджетиране за болниците, съобразено с останалите средства на касата.

През 2010 г. от ГЕРБ национализираха 1.4 млрд. лв. от осигурителни вноски, които бяха натрупани като резерв на касата за финансиране на бъдещи реформи. Парите влязоха в общия бюджет и не е ясно за какво са харчени.

Държавните болници с големи дългове

Министърът на здравеопазването Таня Андреева каза пред в. „Стандарт“, че държавните болници са тежко задлъжнели, 3 пъти са нараснали просрочените им дългове за последните 4 г.

Сега са 90 млн. лв., а през 2009 г. са били 36.5 млн. лв.
Общите задължения на болниците са около 350 млн. лв.

„В спешната помощ ще увеличим заплатите с 10%, а в психиатриите с 20%, но ако имаме повече средства, може да има още едно увеличение на заплатите в спешната помощ. Всички допълнителни средства ще пренасоча към лечебните заведения“, добавя тя.

Тя съветва да не се разчита само на приходи от МЗ и НЗОК, а да се търсят пари по европрограми.

По думите й болниците, които си сътрудничат с други държави, се развиват добре и са на печалба.

http://dnes.dir.bg/news/osigurovki-zdravnata-kasa-14937962

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *