19/04/2024

Прощавайте, но – евтин газ или евтин гъз?

Цената на газа за България е намалена, Русия отстъпи – хвали се правителството. Но… Конкретната цена за доставка не се оповестява по молба на руската страна. Е защо? Как досега можеше да се оповести, а сега – не? И няма ли след месец да научим цената от крайните потребители? Каква ще се окаже тя? Ще отмени ли ДКЕВР увеличението на парното с 25%, което прие неотдавна? Никой не дава отговор на тия въпроси.

Впрочем, премиер и министри не се хвалят толкова за постигнатото с Русия, колкото ги хвалят медиите. Борисов и Трайчо Трайков се изразяват с някакви уговорки за преговорите и за цената на газа. И пак няма прозрачност.

Когато беше подписан подготвеният от Румен Овч. договор за газа 2006 г., конкретна цена също не беше оповестена. Само Овч. каза, че договорът бил много изгоден и се гарантирали доставките за България до 2030 г. Голяма далавера. И както беше изгоден, се наложи да се предоговаря, защото топлофикациите в страната ще фалират. Политиците в България от години се състезават по наглост и демагогия, но ако има някой, който да заслужава шампионска титла, това е Румен Овч. Трудно ще се намери по-нагъл от него.

Сегашните преговори за газа напомнят още една по-стара случка, при правителството на Иван Костов.  Тогавашният вицепремиер Евгени Бакърджиев се върна от преговори от Москва и беше посрещнат от огранизирана “спонтанна” синя агитка на летището, плюс драматични репортажи по телевизиите как се връща като спасител, договорил евтин газ от Русия. Страхотен договор, страхотни отстъпки и т. н.

После, като се охлаби хватката на правителството на Костов върху медиите, изтекоха мнения, че договорът на Бакърджиев въобще не е изгоден, а преговорите са били между тотално некомпетентни срещу опитните играчи на “Газпром”. И българските преговарящи са били бедни и гладни, с блясък в очите… И след “успеха” с газа харизаха и Нефтохим – Бургас на “Лукойл”.

Минаха няколко години и конюнктурата на пазара се измени, цените на газа скочиха още нагоре, обвързани с цените на петрола и др. и се оказа, че в новите условия “Газпром” са се минали сами с договора си с Бакърджиев. Могло да изкярят повече. Затова се наложи при вицепремиера Овч. да напишат нов договор, 5 години преди да изтече старият, за да лапат, колкото те са си определили. И да държат България изправена до стената.

Сега ситуацията напомня тази с Бакърджиев – голям успех за България, големи остъпки, фанфари за правителството. И възторзи във вестници като “Стандарт”, дето слагат заглавия на първа страница “Бойко сваля цената на тока”. Сега като Батман сваля цената на газа. Ама, който помни някои неща от 15 години назад, тия фанфари ги е слушал и им няма много доверие.

Сега става ясно едно – види се, че Борисов се заиграва с Путин и Путин се заиграва с Борисов. Две бивши ченгета намират общ език. Май някой ни будалка, но кой? След множество изявления на Борисов, че се спират руските енергийни проекти, те тръгват един по един. Сега подписаха за “Южен поток” –  ненужен на България, защото и сега руският газ стига до тук по старите газопроводи. Но на този целта е да заобиколи Украйна, за да може Русия да не зависи от нея.

За АЕЦ “Белене” нещо се правело, търсел се инвеститор… А накрая пак ще са руснаците – те вече са приготвили парите да си го построят. Да си имат АЕЦ на чужда територия. За България да остане ядреният риск, а за Русия – печалбите. Единственият спрян временно проект е петролопроводът “Бургас – Александруполис” и то защото по европейските изисквания се прави екологична експертиза и няма как да стане без нея.

Въпреки че газа го продава фирмата “Газпром”, а не държавата, вижда се, че с него са обвързани всички руски енергийни проекти за АЕЦ, за петрол и др. И тук не става дума за бизнес, а за руска държавна политика, която не без основания мнозина наричат имперска.

С извинение, въпросът “Евтин газ или евтин гъз?” в момента има основания.

Автор: Иван Бакалов, www.e-vesnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *