25/04/2024

След Афганистан сме – на 144-то място, в класация на най-щастливите държави

ООН публикува класация на най-щастливите страни в света, като без изненада на първите места са Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия и Швеция. В класацията са намерили място 156 държави, сред които България е на

144-то място, изпреварена от Афганистан (143).

Проучването е направено в периода 2010-2012 година, като са участвали специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и други области на научното знание, съобщи Нюзру, цитирана от БТА.

Като критерии за оценка те са избрали шест фактора – реален брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение, субективната степен на свобода при вземането на решения, защитеността от корупция и щедростта.

В първата десетка на щастливите страни са намерили място също Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия. Израел е на 11-о място.

Във втората десетка са САЩ (17) и Нова Зеландия (13). Русия е на 68-о място, а Албания е на 62-ро. Косово е на 83-та позиция.

Някои европейски страни са във втората стотица на рейтинга. Сред тях са Сърбия (106), Босна и Херцеговина(107), Унгария (110) и Македония (118).

Най-нещастната страна в света е Того. Пред нея се нареждат някои други африкански страни като Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, ЦАР и Бенин.

http://dnes.dir.bg/news/klasatzia-oon-tzeluvka-14939353

Снимката е от датския университетски град Орхус, а авторът й е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *