26/04/2024

Атака осигури отхвърлянето на президентското вето

Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента върху актуализацията на бюджета.

Това стана със 130 гласа от БСП, ДПС и „Атака“. Наложи се прегласуване заради проблеми с пултовете.

Първия път гласуваха 223 депутати. „За“ бяха 129, против – 94, нямаше въздържали се. Оказа се обаче, че освен 93-ма депутати от ГЕРБ, които не са съгласни, един от БСП също не е, очевидно по грешка, заради което от левицата поискаха прегласуване.

Лидерът на ГЕРБ също имаше проблеми с картата си. Той не можа да гласува от мястото си, опита от пулта на Лиляна Павлова, но и там не стана, след което и се наложи да даде вота си от парламентарната трибуна. И при второто гласуване се случи същото.

При прегласуването вота си отново гласуваха 223 народни представители. „За“ бяха 130 (84 от БСП, 35 от ДПС, 11 от „Атака“), против – 93-ма (от ГЕРБ), отново никой не се въздържа.

Както се очакваше, от „Атака“ подкрепиха БСП и ДПС в преодоляването на ветото. Сред гласувалите обаче не беше лидерът на партията Волен Сидеров, който изобщо не дойде на извънредното заседание на парламента.

След гласуването, в обяснение на отрицателния си вот, Бойко Борисов се обърна от парламентарната трибуна към премиера, който беше в залата:

„Г-н Орешарски, ако бяхте казали, че искате да изтеглите кредит, за да попълните фискалния резерв, щяхме да гласуваме „за”. А когато казвате, че имате дълг, както Станишев лъже, че 800 милиона имате да плащате (Борисов заяви, че те са възстановени от Брюксел още през април – б.р.), все едно сме ги похарчили, а са възстановени от Брюксел, е друго.”

С друго гласуване НС отмени свиканото по същата тема заседание на парламента на 30 август, което няма да се състои заради днешното.

Ожесточените дебати преди гласуването продължиха три часа и половина. Бойко Борисов и Сергей Станишев влязоха в словесна престрелка.

От сутринта парламентът беше блокиран от протестиращи. На мястото дойдоха и контрапротестиращи. Двете групи бяха разделени с полицейски кордон, за да не се стигне до сблъсъци.

Новината за отхвърленото вето веднага стигна до протестиращите и те започнаха да се събират по-плътно около входовете и изходите, които са отцепени от полиция. Някои от хората се оплакаха, че личните им карти са били проверявани от униформените, като това не било правено спрямо поддръжниците на управляващите.

Щом от парламента започнаха да излизат автомобили с депутати, започваха освирквания от протестиращите.

В същото време участниците в контрапротеста ръкопляскаха и викаха „Победа”. Пред тях излезе депутатът от БСП Борис Цветков, който бе посрещнат с викове „Браво”. Когато Красимир Велчев от ГЕРБ мина покрай тях обаче бе освиркан.

http://dnes.dir.bg/news/veto-izbori-2013-14742488

Снимката е на БГНЕС

One thought on “Атака осигури отхвърлянето на президентското вето

  1. Политиците се надлъгват,а народеца от вън се „чуди“ кой да освирка по напред.А за решаването на тежките му проблеми има доста да почака…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *