19/04/2024

Чудо: Пожар узакони още една чудотворна икона в България!

Такова чудо, каквото се случи на 3.10.2010 година в манастира Света петка край село Мулдава – Асеновградско, се е случвало и друг път. Да лумне пожар в светата обител, вскичко да гори, но не и иконата на патрона на храма.

Така е било и в Бачковския манастир преди години, чийто патрон е Богородица. Нейната икона е оцеляла в стихията и сега много миряни намират спасение в една от трите чудотворни икони на Божията майка в България, в която се превърна образът на бачковската Дева Мария.

Късо съединение причини голяма разруха в манастира Света петка. Искрата лумнала от полилея в библиотеката на манастира. Огнената стихия унищожила многовековната дъбова порта, монашеските килии, библиотеката, кухнята,  и кръста. Но някаква невидима сила отблъсквала огнените езици от храмовата икона на светицата Петка. Образът й дори не е покрит със сажди, разказват с удивление свещенослужителите.

В този манастир скривалище е имал апостол Васил Левски.

Близо трийсет свещеници воглаве с владиката на Пловдив митрополит Николай организираха съоботна бригада, за да изчистят купищата боклуци след пожара. Пътят до манастира е лош, дори  опасен. Автомобил на пожарникарлите е щял за малко да се хвърли в пропастта. А пожарникарите са се кръстили, преди да влязат в битка с огъна.

На помош на храма и свещенослужителите се притекли военните. Те отпуснали свой всикопроходим камион, с който по това ужасно шосе да се извозват боклуците и да се прекарват строителни материали за възстановяването на манастира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *