19/04/2024

Силно земетресение в Китай взе десетки жертви

Най-малко 56 души загинаха, над 400 са ранени, а 14 са обявени за изчезнали при земетресение в северозападната китайска провинция Гансу, съобщиха световните медии. Броят на жертвите непрекъснато се увеличава.

Геофизическият институт на САЩ съобщи, че трусът е с магнитуд 5,9, на дълбочина 10 км. Според китайския сеизмологичен център обаче магнитудът бил 6,6.

Земетресението e станало край град Динси в провинция Гансу, предимно пустинен район с население от 26 милиона души, съобщи Асошиейтед прес. Това е една от слабо населените китайски провинции, но в района на Динси има по-голяма концентрация на земеделски стопанства и населени места с общо около 2,7 милиона жители.

Местните власти съобщиха, че повечето постройки в село Минсян, разположено най-близо до епицентъра, са разрушени, сериозно са пострадали селата Мъйчуан и Пума, предаде ИТАР-ТАСС. В Минсян са загинали 19 души.

По данни на телевизия в Гансу, 20% от сградите в зоната на труса са се срутили, а по 60% от постройките има пукнатини, предаде „Фокус“.

В спасителните работи участват военни, полицаи и народни опълченци (местни полувоенни формирования).

http://dnes.dir.bg/news/china-zemetresenie-zhertvi-14510811

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *