19/01/2021

Кабинетът одобри актуализацията на бюджета, протестиращите – на нож

Актуализацията на държавния бюджет за 2013 година, одобрена от МС днес, увеличава дефицита от 1,3 на сто от БВП на 2,0% от БВП, каза пред журналисти днес министърът на финансите Петър Чобанов. Повишаването на минималната заплата и коледните надбавки за пенсиите са под въпрос.

(Вижте тук защо и с какво е много опасна актуализацията на бюджета)

Правителството одобри проекта за актуализация на извънредно заседание днес по обед.

Дефицитът в бюджета се увеличава с 493 млн. лв.

„С тези 2% ще останем сред страните в ЕС с нисък дефицит в бюджета“, посочи Петър Чобанов.

„Промяната по никакъв начин не нарушава фискалната дисциплина и е в рамките на критериите на Маастрихт“, добави той.

Правителството ще внесе още днес актуализацията на бюджета в парламента.

Според Чобанов, идеята на актуализацията е не да се укротяват протестите.

Протест срещу актуализацията се проведе пред Министерския съвет, икономисти и политици се обявиха срещу нея.

Нов дълг

Предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет тази година, каза министърът, цитиран от БТА.

Емитирането извънредно на 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн.лева през февруари 2013 г. изчерпва одобрения лимит, отбеляза той.

Според него има нужда от осигуряване на буфер във фискалния резерв, който да намали евентуални ликвидни рискове.

Обезпечаването на допълнително дългово финансиране в размер до 1 млрд. лева няма да окаже влияние върху регламентираното ограничение за максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд.лева, обясни Чобанов.

Причини за актуализацията

Чобанов изреди някои от основните причини, довели до актуализацията:

Значително неизпълнение на данъчни приходи спрямо разчетените. Неизпълнението в данъчните приходи по републиканския бюджет се очаква да е 555 млн.лева, при неданъчните приходи се очаква до края на година преизпълнение от 347,6 млн.лева. Нетният ефект върху приходите за 2013 г. на база актуализираните оценки сочи неизпълнение в общ размер от около 207,4 млн. лева или 0,3 на сто от прогнозния БВП.

Разплащане на задълженията към бизнеса, за които е предвиден ресурс от 160,4 млн. лева. Просрочията са натрупани основно в МО, МВР и МП.
Средства за инвестиции по бюджета на здравното министерство и за земеделските производители. За земеделие са предвидени средства, свързани с решение на служебното правителство за даване на тютюнопроизводителите на допълнителни 11,5 милиона лева. За здравеопазването са предвидени 5-6 милиона лева.
Допълнителни 40 млн. лева за покриване на социални плащания на най-уязвимите групи хора – интеграционни добавки.
Допълнителни още 40 млн. лв. за насърчаване на социалната ангажираност на работодателите годишната квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лева.

„Спирането на плащанията (към бизнеса) през втората половина на 2009 г. е довело до „лавина“, която се е пренесла върху фирмената задлъжнялост. Беше реализиран икономически спад в размер на 7,6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд“, коментира финансовият министър.

Според него това е довело до спадане на фискалния резерв с 4 млрд. лв. и емитиране на вътрешен дълг с още толкова.

Чобанов подчерта, че бюджетните приходи са надценени още при планирането, липсват буфери както там, така и при разходите.

Една от основните дискусии за бюджет 2014 ще е да мислим какъв фискален размер ще ни трябва за 2014 г., за да можем в началото на 2015 г. да посрещнем спокойно годината и да се справим с външния дълг, посочи Чобанов.

Минималната работна заплата трябва да се обсъди от Националния тристранен съвет. В момента не се предвижда промяната й в актуализацията на бюджета. През тази година вече минималната заплата беше увеличена, припомни министърът.

Нама резерви за коледни надбавки на пенсионерите, обяви Чобанов.

http://dnes.dir.bg/news/defitzit-bujeten-defitzit-actualizatzia-bgeta-14514135

(Visited 43 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *