23/04/2024

Учени: „Глобален енергетичен скок“ ни носи още бедствия

След силните земетресения в Италия земята се разтрепери още на много други точки на планетата. В Чили бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,8, в Сибир – 5,9 по Рихтер.

Учените твърдят, че земният свят е навлязъл в активна фаза на катаклизми, а нашата Галактика в момента извършва „глобален енергетичен скок“.

Председателят на международния комитет по глобални изменения на
геологическата и околната среда GEOCHANGE Елчин Халилов твърди, че светът е навлязъл в активна фаза на природните катаклизми, която ще продължи до 2015 г. След това според него Земята ще се успокои, но пък ще се ускори глобалното затопляне, което ще доведе до потъването на огромни територии. Всичко това е последствие от “ глобалния енергетически скок“ на нашата планета, който започва през 1998 г. и ще продължи до около 2026 г.

Международният комитет GEOCHANGE е уважавана организация, обединяваща около 300 учени от 95 държави. Нейните членове са загрижени за протичащите на Земята геофизични процеси, особено за поведението на магнитното поле на Земята. Магнитните полюси на нашата планета са в постоянен дрейф. Траекторията на тяхното движение през последните години е такава, че учените предричат предстояща смяна на магнитните полюси.

Разместване на магнитните полюси може да стане по всяко време. Понякога,у както е било преди десетки и стотици милиони години, на Земята е възникнало много сложно разпределение на магнитното поле без ярко изразени полюси или с две и повече двойки полюси на различни места, обяснява Елчин Халилов.

Специалистите от НАСА обаче не виждат нищо опасно в това и свеждат всичко до вероятността за появяване на северно сияние по цялото земно кълбо. Според мнението им палеонтологическите изследвания не говорят за резки промени във флората и фауната на Земята в перидоте на смяна на магнитните полюси. Но учените разглеждат и лош сценарий: спадане на напрежението в магнитното поле и появата в някои области на магнитосферата на празнини ще доведат до проникването през тях на огромни количества космическо вещество и потоци от частици с висока енергия. Това ще повлияе не само на циркулацията на атмосферата и изменение на климата, но и на физиолоигическото състояние на хората, животните и растенията.

След 2016 г. геологическият облик на нашата планета ще се измени.
Възможно е да изчезнат някои големи острови, ще се измени бреговата
линия на континентите, могат да бъдат потопени големи територии, които са по-ниски от морското равнище, предупреждава Халилов. Така че правителстваета и населението на различни страни трябва да обединят усилията си пред нарастващата опасност от катаклизми, характерни за конкретната зона – земетресения, наводнения, цунами, изригвания на вулкани, торнада.

Ето и статистиката на най-разрушителните природни катасрофи за
последното десетилетие:

–––––––––––––––––––––––––––––––––
-Цунами след силно земетресение в Индийския океан на 26 декември 2004 г. Загинаха 230 хил. души, стотици хиляди останаха без покрив. Вълните с височина 15 метра дойдоха до бреговете незабелязано заради липса на системи за откриване на цунами.

– Ураганът „Катрина“ в края на август 2005 г. отнесе около 1800 живота и причини загуби за 81 милиарда долара. Това бе най-разрушителният ураган в историята на САЩ, който потопи Нови Орлеан и едва след седем месеца наводненните територии бяха окончателно пресушени и достъпни за жителите.

– Силно земетресение в Китай през 2008 г. взе 70 хил. жертви. Пострадаха повече от половин милион човека, бяха разрушени половин милион домове. Под развалините загинаха 3 хиляди ученици.

– Земетресение в Хаити на 12 януари 2010 г. Загинаха 223 000 души. През разрушените стени на затворите избягаха престъпници, разрушен бе градският водопровод, труповете ги складираха направо на улиците, зачестиха случаите на мародерство, започна епидемия от холера.

– Иригването на вулкан в Исландия от 15 април до 17 май през 2010 г. Отменени бяха повече от 100 хиляди полета заради вулканичния облак, покрил Европа.

– Земетресение и цунами в Япония на 11 март 2011 г. Загинаха поче от 19 хил. човека. Заради удара на цунами стана катастрофа в АЕЦ „Фукушима 1“. По предварителни оценки прочстването на заразената от радиация зона ще отнеме минимум 30-30 години.
––––––––––––––––––––––––––––––––-
Комюникето на GEOCHANGE до генералния секретаер на ООН и ръководителите на държавите е подписано от над 300 известни учени от 85 държави.

One thought on “Учени: „Глобален енергетичен скок“ ни носи още бедствия

  1. Тези профанизирани учени, изглежда изобщо не се вълнуват, какви послания и пророчества са оставили древните, но рано или късно ще бъдат поставени на колене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *