26/04/2024

Протестите в Истанбул се ожесточиха, обърнаха се срещу налагането на ислямизма в страната

Почти до гражданска война стигнаха бунтовете в Истанбул. Живеещи в България турци днес организираха протест в подкрепа на бунтовете в мегаполиса на Турция, както и в много други градове на южната ни съседка.

Според информация на близките им имамало убити и ранени, но заради цензурата в страната тази информация не се съобщавала, заявиха турски граждани пред бтв.

Полицията, след употребеното от нея прекомерно насилие, започна да се изтегля от централния площад „Таксим” в Истанбул, отваряйки пътя за хиляди протестиращи, съобщиха световни медии, позовавайки се на турската държавна агенция.

Органите на реда са премахнали барикадите около площада, които спираха демонстрантите.

Оттеглянето на полицаите е било съпроводено от кратки сблъсъци с протестиращите, които са хвърляли фойерверки към тях.

Намерението на властите да унищожат стотици дървета в намиращия се в центъра парк „Гези” се превърна в стартер на уличното недоволство от няколко дни. Стотици са ранените и арестуваните.

Напрежението силно се покачи миналата вечер и тази сутрин, когато органите на реда използваха сълзотворен газ и струи вода, за да разпръснат събралото се множество.

„Бяхме обгазени, бяхме бити с палки, бяхме хоспитализирани”, разказва един от демонстрантите, цитиран от „Ал Джазира”.

По-рано турският премиер Реджеп Таийп Ердоган обяви, че плановете за реконструкция, свързани с парка, ще бъдат реализирани, а полицията няма да отстъпи.

Снимката е на Occupygezi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *