20/04/2024

Пети ден на протести срещу правителството

На площада пред Министерския съвет отново се събират хора. Към момента те са около 3 хиляди, но продължават да идват и нови. Част от хората се крият в сянката около фонтана при президентството.

Хората отново скандират „Оставка“, но този път има и много плакати, насочени срещу Атака и Волен Сидеров. Полицейското присъствие в района е засилено, като около сградата на Министрески съвет има заграждания.

Междувременно се оказа, че някой е успял да постави пита с пчели под климатици на съседната на Министерския съвет сграда (на Агенцията по заетостта) и те тормозят протестиращите.

Очаква се по-късно те да започнат да се придвижват към площада пред парламента и към Орлов мост. Дали отново ще има обиколка и по партийните централи, засега не е сигурно, тъй като вече има многобройни призиви от различни участници и от обществени фигури за прекратяване на тази практика и консолидиране на демонстрацията в участъка площад „Независимост“ – Народно събрание – Орлов мост.

Заради вчерашния конфликт между протестиращите и симпатизанти на ПП „Атака“ и Волен Сидеров, от сутринта в мрежата текат призиви за спиране на обиколките по партийните централи и конкретно до тази на националистическата партия. Вълната е под надслова #ignorevolen и вече е подкрепена от стотици хора в социалните мрежи. Заради съобщения, че са възможни умишлени провокации, са многобройни и призивите хората да не се поддават на такива и протестът да остане мирен. През изминалите четири дни полицията не регистрира инциденти, с изключение на среднощния сблъсък на протестите с Атака.

Междурвеменно симпатизанти на Атака отново се барикадираха пред централата си. Според данни те са около стотина души. Партията твърди, че протестът е разрешен от Столична община.

Демонстрации са планирани и в други големи градове в страната.

Недоволството започна след избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Впоследствие Пеевски обяви готовност да се оттегли, а депутатите обещаха да отменят петъчното си решение.

В социалните мрежи се разпространява и „Наръчник за позитивно протестиране“

1) Преди всичко пазете себе си и близките си. Това е най-важното!
2) Участвайте само в установения досега маршрут Ларгото-НС-Орлов мост.
3) Носете цветни дрехи и плакати с позитивни послания, не носете качулки и други подобни. Усмихвайте се!
4) Пазете полицаите и им оказвайте съдействие (те също не са от олигархията ;)).
5) Ако има опити за провокации, дръжте се най-малко на 5м от провокаторите, направете „санитарна зона“ около тях. Нека се видят кои и колко са. Площадите са големи, има място да протестираме истински без провокатори.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/peti_den_na_protesti-192944.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *